Dogovor Kurda i Damaska: Sirijska vojska stiže na sjevernu granicu

Danas je peti dan turske ofanzive na sjeveru Sirije (EPA)

Kurdska administracija na sjeveru Sirije objavila je dogovor sa Vladom u Damasku o razmještanju sirijskih trupa blizu granice sa Turskom kako bi se oduprli ofanzivi koju je povela Ankara, javlja AFP.

“Kako bi spriječili i kako bi se suprotstavili ovoj agresiji, postignut je dogovor sa sirijskom Vladom po kojem sirijska armija može biti raspoređena duž sirijsko-turske granice kako bi pomofla Sirijskim demokratskim snagama (SDF)”, objavila je kurdska administracija na svome Facebook profilu.

U saopćenju Kurdi navode kako dogovor sa Damaskom “otvara put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova koje je okupirala turska armija, poput Afrina”, većinski kurdske enklave na sjeverozapadu.

Ulazak u Kobane

Zvaničnik Kobanea, general Ismet Sheikh Hassan kazao je ranije kako su sirijski Kurdi postigli dogovor sa Rusijom da omoguće trupama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da uđu u Kobane, javlja ruska novinska agencija RT.

Hassan, ministar odbrane Autonomne administracije Sjeverne i Istočne Sirije (poznate kao i Rojava), naveo je kako trupe ruskih i sirijskih vlasti mogu ući u Kobane i Manbij od nedjelje navečer kako bi pomogli osigurati gradove od ofanzive koju vodi Turska na sjeveru Sirije.

“Dogovorili smo se sa Rusima i [Assadovim] režimom da uđu u Kobane večeras”, prenosi RT Hassanove riječi.

“Uradili smo sve što smo mogli. Zvali smo Zapad i Arapsku ligu, ali niko ne dolazi u pomoć, tako da nismo imali nikog drugog sem same sebe da branimo Kobane.”

Peti dan ofanzive

Dodao je: “Dogovorili smo se sa režimom i Rusima da dođu u Kobane”.

Niti SDF ni Rusija nisu potvrdili postojanje ovog dogovora.

Danas je peti dan turske ofanzive na sjeveru Sirije, vojne akcije za koju Ankara navodi kako za cilj ima stvaranja “sigurnosne zone” i preuzimanje kontrole od kurdskih snaga SDF-a.

Objavljeno je kako je osvojeno nekoliko gradova i sela, te da turska vojska kontrolira veliki autoput koji se nalazi 30-ak kilometara od tursko-sirijske granice i kreće se paralelno s njom na sirijskoj teritoriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije