Oglasi

Dogovor Kolumbije i FARC-a o prekidu vatre

U jednom od najdužih ratova na svijetu, od 1964. godine poginulo je 220.000 ljudi, a milioni su raseljeni.
Pregovarači su već prekoračili dogovoreni rok za postizanje sporazuma u martuAP

Kolumbijska vlada i ljevičarski FARC postigli su u Havani dogovor o prekidu vatre.

To bi bio posljednji veći korak ka okončanju jednog od najdužih ratova na svijetu.

U ratu u Kolumbiji od 1964. godine poginulo je 220.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Mirovni pregovori počeli su 2012. godine.

Njima je prethodila petnaestogodišnja vojna ofanziva protiv pobunjenika ljevičarskog FARC-a, koju su pomagale Sjedinjene Američke Države.

Probijen rok za sporazum

Pregovarači su već prekoračili dogovoreni rok za postizanje sporazuma u martu, a  kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos posljednjih sedmica našao se na udaru kritika zbog izjava povodom referenduma o mirovnom sporazumu s FARC-om koji je obećao da će organizovati.

Desničarska opozicija pozvala je javnost da glasa protiv sporazuma, jer smatra da on omogućuje imunitet pobunjenicima za kršenje ljudskih prava.

Santosa su kritikovali jer je ranije kazao da bi Kolumbija morala podići poreze kako bi finansirala rat protiv FARC-a, u slučaju da mirovni pregovori propadnu.

Santos je, također, prošle sedmice rekao da je FARC spreman nastaviti borbu ako propadnu pregovori, a opozicija je te izjave kritikovala kao nepotrebno zastrašivanje građana uoči referenduma.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.