Dogovor Kijeva i separatista o razmjeni zatvorenika

Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da finansira i naoružava pobunjenike, što je Moskva u nekoliko navrata demantirala (EPA)

Ukrajinske vlasti i proruski separatisti na istoku te evropske države dogovorili su se u ponedjeljak o razmjeni zatvorenika do kraja godine, što je jedna od mjera predviđenih na nedavno održanom samitu u Parizu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Dogovorili smo se o razmjeni zatvorenika do kraja godine, kao što je odučeno na samitu u Parizu“, navela je glasnogovornica ukrajinskih pregovarača Darka Olifer.

Tu vijest su potvrdili glasnogovornik pobunjenika Boris Grizlov i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Mjere za smirivanje situacije

Valerija Lutkovskaja, predstavnica Komisije za ljudska prava Ukrajine pri Trilateralnoj kontakt grupi saopćila je kako su strane postigle dogovor o listi koja se tiče razmjene zarobljenika, prenosi agencija Anadolija. Prema njenim riječima, obavljene su posljednje promjene na pripremljenoj listi.

Na samitu 9. decembra u Parizu predsjednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski su zajedno s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel usvojili nekoliko mjera za smirivanje situacije na istoku Ukrajine.

Jedna od njih je razmjena zatvorenika, podsjećaju agencije.

U sukobu na istoku Ukrajine stradalo je više od 13.000 ljudi za više od pet godina. Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da finansira i naoružava pobunjenike, što je Moskva u nekoliko navrata demantirala.

Izvor: Agencije