Oglasi

Dogovor Irana i Totala vrijedan 4,8 milijardi dolara

Dogovor Teherana i francuske kompanije odnosi se na razvoj polja zemnog plina Južni Pars.
Južni Pars: Cilj projekta je dnevna dostava od 50,9 miliona kubnih metara plina dnevno u iransku nacionalnu mrežuReuters

Iran je u utorak potpisao ugovor sa francuskom kompanijom Total kako bi se razvijalo veće polje prirodnog plina.

Ovo je prvi veći ugovor zvaničnog Teherana sa zapadnjačkom energetskom firmom od slabljenja sankcija Iranu u januaru ove godine.

Saradnja i sa Kinom

Total će predvoditi konzorcij u kojem će biti kineski China National Petroleum Corporation (CNPC) i iranski Petropars koji će razvijati Fazu 11 polja Južni Pars.

Ugovor je na 20 godina, a „težak“ je 4,8 milijardi američkih dolara.

Cilj projekta je dnevna dostava od 50,9 miliona kubnih metara plina dnevno u iransku nacionalnu mrežu i predstavlja veliko dostignuće Ministarstva energetike ove države u privlačenju investicija sa zapada i obnovi zastarjele energetske infrastrukture.

Kompanije koje će učestvovati u ovom poslu su potpisale memorandum razumijevanja u Teheranu, a konačni dogovor će biti potpisan početkom naredne godine, kazao je šef Totala za Bliski istok Stephane Michel.

Raniji poslovi s Totalom

Iz iranske Vlade objavili su kako će još jedan značajan dogovor sa velikom europskom kompanijom biti potpisan u „narednih nekoliko sedmica“.

Dogovor od utorka predstavlja povratak Totala u Iran, državu koja je druga u svijetu sa rezervama plina, a četvrta po rezervama nafte.

Total je pomogao razvoju faza dva i tri Južnog Parsa, da bi Iran napustio prije četiri godine kada se Francuska pridružila partnerima iz Europske unije koji su izrekli sankcije ovoj azijskoj državi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.