Dodjelom nagrada završeno treće izdanje AJB DOC Film Festivala

Nakon svjetske premijere filma Dream team babe Lejle Zvizdić, koji donosi priču o najstarijem ženskom bendu, o babama koje su ostatak života odlučile proživjeti, a ne preživjeti i koje sve nedaće prolaze uz pjesmu i smijeh, upriličeno je proglašenje pobjednika Trećeg AJB DOC Film Festivala te su “virtuelno” dodijeljene nagrade.

Članovi međunarodnog žirija, priznati i iskusni stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja – Oggi Tomić, filmski autor i reditelj sa sjedištem u Londonu, Irena Jelić iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Patrizia Mancini iz Sunny Side of the Doca – odlučivali su o nagradama za najbolje filmove u Takmičarskoj i selekciji AJB Prikazuje. Žiri je naveo da su pobjednički filmovi fantastično uređeni i istakao kako se osjeti da je u njih uloženo mnogo truda, strasti i ljubavi.

“Svaka priča je detaljno prenesena na film. Jednostavno, čast mi je bila gledati ove filmove”, rekao je Tomić.

Nagrada hrabrom filmu

AJB DOC Main Award, nagrada za najbolji film u Takmičarskoj selekciji, dodijeljena je filmu Ne u moje ime (Objector) rediteljice Molly Stuart. Priča je to o devetnaestogodišnjoj Jevrejki koja, nakon što počne shvatati šta se događa u izraelsko-palestinskom sukobu, odbija služiti obavezni vojni rok u Izraelu i hrabro se suprotstavlja izraelskoj ideologiji i sistemu.

“Iskrene čestitke timu, rediteljici i svima koji su učestvovali u stvaranju ovog odličnog dokumentarca. Ovom hrabrom filmu i njegovoj ekipi želim sreću na narednim festivalima na kojima budu učestvovali. Nadam se da će mnogo ljudi vidjeti ovaj film i da će širiti njegovu poruku”, rekao je Tomić.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Uhvaćeni u mrežu (Caught in the net) čeških autora Vita Klusaka i Barbore Chalupove, koji u formi eksperimenta gledaocima otkriva kako je zlostavljanje djece putem interneta postalo veoma raširena i uobičajena prijetnja.

Članica žirija Irena Jelić kazala je da je to “film koji govori o jednoj jako važnoj temi, film koji nas edukuje i ukazuje na to koliko je opasnost blizu” te dodala da svi trebaju pogledati ovo ostvarenje.

“Ovaj sjajno osmišljen i snimljen dokumentarac progovara o iznimno važnoj temi u današnje vrijeme, pedofilima predatorima koji vrebaju i svakodnevno napadaju djecu na društvenim mrežama. Žiri posebno pohvaljuje edukativnu vrijednost filma, kao i mlade glumice koje su iznijele iznimno teške uloge dvanaestogodišnjih djevojčica”, zaključila je Jelić.

 

Tročlani internacionalni stručni žiri odlučivao je i o Nagradi za najbolji film selekcije AJB Prikazuje, a priznanje je dodijeljeno dokumentarnom filmu Komšije autorice Nerminke Emrić.

U obrazloženju članice žirija Patrizije Mancini stoji: “Delikatan, ali doista snažan kinematografski pristup stvaranju na najbolji mogući način je stavio fokus na humanost te poslao snažnu poruku gledaocu. Film koji govori o onima koji su prisiljeni ostaviti sve u potrazi za boljim životom. Sa zadovoljstvom dodjeljujemo nagradu AJB Prikazuje ovom filmu.”

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj odlučuju članovi Programskog odjela ove TV-kuće Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, dodijeljena je filmu Transforming tomorrow bh. reditelja Dine Mustafića. Tim ostvarenjem dokumentovana je šokantna priča o poslovanju multinacionalne kompanije Mittal Steel, koja ima proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

Ova beskrupulozna kompanija, čiji je jedini cilj profit, u postrojenjima vrši radove kojima “prikriva” tragove zločina počinjenih u rudniku Omarska, gdje se devedesetih godina nalazio jedan od najstravičnijih koncentracionih kampova. Rude iz tog rudnika tope se u zeničkoj Željezari bez primjene ekoloških standarda, čime se truje stanovništvo tog grada, koji je, kad je riječ o broju slučajeva raka pluća, među prvima u Evropi, stoji u sinopsisu filma.

“Kao i prethodne dvije godine, naš žiri imao je izuzetno težak zadatak da izabere film koji će dobiti nagradu Programskog odjela Al Jazeere Balkans. Između deset vrhunskih filmskih ostvarenja, deset priča koje su nas svaka na svoj način duboko dirnule i oduševile svojim sadržajem, odlučili smo da nagradu dodijelimo filmu koji se istakao svojom hrabrošću i koji je na umjetnički način obradio jednu izuzetno važnu temu koja se tiče ovih naših prostora, gdje se autori sve rjeđe bave komplikovanim temama života koji nas okružuje i koji slijede svoj umjetnički i društveno-odgovorni impuls uprkos teškim uslovima za rad”, navedeno je u obrazloženju Programskog žirija AJB-a.

Ove godine bez ‘Nagrade publike’ 

Zbog specifičnih okolnosti održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, Nagrada publike nije dodijeljena.

Treći međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održan je u Sarajevu od 11. do 15. septembra. Tokom pet dana AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije.

Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a Voyage / Putovanje, koji je predstavljen vizuelno, ali i prožima ovogodišnje priče dokumentarnih filmova i našu stvarnost jer smo onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Izvor: Al Jazeera