Dodjela BAFTA nagrada: ‘Roma’ najbolji film, ‘Miljenica’ najbolji britanski film

Meksički reditelj Alfonso Cuaron dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju (EPA)

Nagrada Britanske akademije za filmsku umetnost (BAFTA) za najbolji film pripala je Netflixovom crno-belom filmu “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Cuarona, dok je za najbolji britanski film proglašeno delo  “Miljenica” Yorgosa Lanthimosa.

Nagrada za najbolju režiju takođe je pripala Cuaronu.

Rami Malek nagrađen je za najbolju mušku ulogu u filmu “Bohemian Rhapsody”, u kojem je glumio Freddieja Mercuryja, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila Olivia Colman za ulogu engleske kraljice Ane u filmu “Miljenica”.

Weisz i Ali najbolje sporedne uloge

Film “Miljenica”, koji prati dešavanja na engleskom dvoru pre nekoliko vekova u vreme vladavine kraljice Ane, imao je čak 12 nominacija, a pobedio je u sedam kategorija.

Između ostalog, pripala mu je i nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu, koju je osvojila Rachel Weisz.

Ona se u filmu bori za kraljičinu naklonost sa Emmom Stone, koja je takođe bila nominovana za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mahershala Ali za ulogu afroameričkog pijaniste u filmu “Green Book”, čija je radnja smeštena u dobra rasne segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svečanoj dodeli nagrada u Royal Albert Hallu prisustvovali su i britanski princ William, koji je i predsednik BAFTA, sa suprugom Kate, kao i brojne holivudske zvezde i poznate ličnosti.

Izvor: Agencije