Dodikova opsjednutost referendumima

Retoričke špekulacije, kako se navodi u saopćenju, prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju s veoma važnog posla (Reuters)

Najava još jednog referenduma u bh. entitetu Republika Srpska, ovaj put o ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, još je jedan “marketinški trik” predsjednika RS-a Milorada Dodika, smatraju analitičari.

Nakon održavanja referenduma o danu RS-a prije gotovo godinu dana, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Sjedinjene Američke Države nametnule su sankcije Dodiku. Poslije toga, predsjednik bh. entiteta je priču o još jednom referendumu, onom o otcjepljenju RS-a iz BiH, promijenio, rekavši da izjašnjavanja naroda o ovom pitanju ipak neće biti.

Međutim, odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju RS-a protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat Veliki Žep kod Han Pijeska bude uknjižen kao imovina BiH, izazvala je Dodika da se opet bavi pričama o referendumu, kojeg, smatraju naši sagovornici, sigurno neće biti.

“Sama najava referenduma je sredstvo koje Milorad Dodik koristi na unutrašnjopolitičkom planu i ništa osim toga. Dodik pokušava da trguje i dalje i da se predstavi kao ruski čovjek u BiH, iako ne vjerujem u opciju po kojoj je Dodik ruski čovjek, jer je Ruska Federacija isuviše ozbiljna država da bi se oslanjala na njega”, kaže Željko Raljić, novinar i politički analitičar.

Prema njegovom mišljenju, ovo se dešava u susret novoj izbornoj godini, a s obzirom na trenutnu situaciju u RS-u, na činjenicu da nedostaje novca u budžetu, kako kaže, ovo je dobro sredstvo za zamajavanje domaće javnosti.

Ističe da treba podsjetiti da Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ako se vratimo nekoliko godina unazad, nisu bili protiv ulaska BiH u NATO.

Sama Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, nakon najave o referendumu, saopćila je da je BiH aplicirala za članstvo u NATO uz saglasnost svih u BiH, a “vodeću ulogu u tome iz RS-a imali su Dodik i njegovi kadrovi”.

‘Opozicija se krije iza Srbije, Dodik iza Rusije’

Ni opozicione ni koalicione stranke iz RS-a ovaj put nisu stale iza Dodika i njegovog zamišljenog referenduma. Srpska demokratska stranka (SDS) rekla je da će pratiti Srbiju i njenu neutralnost po pitanju NATO-a, što je potvrdio i Demokratski narodni savez, koalicioni partner SNSD-a.

“Niko od njih se ne smije otvoreno suprotstaviti ulasku BiH u NATO i pozivaju se na onu ustaljenu frazu ‘mi ćemo slijediti Srbiju’. Znamo da je Srbija neutralna po tom pitanju, ali Srbija isto tako učestvuje u vojnim vježbama NATO-a, i preduzima određene korake. Naravno, treba se prisjetiti i činjenice da je Srbiju NATO bombardovao, kao i RS. Iz tog razloga, baštineći tu vrstu nacionalne politike kada je riječ o strankama iz RS-a, oni ne mogu da odćute na takve Dodikove izjave, ali siguran sam da Dodik ovaj put neće imati podršku opozicionih stranaka za takvu avanturu”, objašnjava Raljić.

Za političkog analitičara Dušana Janjića iz Srbije, Dodik “uopšte nije ni pozvan da raspiše referendum o NATO-u”.

“Raspisuješ referendum a nisi ni pozvan da ga raspišeš, nisi trenutno ni na putu ulaska u NATO-u, odnosno referendum se raspisuje onda kada si potpisao da ćeš u NATO. To je jedan dokaz da Dodik vrlo dobro zna da mu je loš rejting, da njegov kandidat za predsednika RS-a ne može pobediti, on se ne može kandidovati pa je smislio jako dobar potez, da proba da pobedi kao što je pobedio na prošlim lokalnim izborima tako što će to vezati sa referendumom.”

Nije dobro, dodaje Janjić, da se opozicija u RS-u “krije iza Srbije, kao što se Dodik krije iza Rusije”. 

“Dodika očigledno ne brinu ni američke sankcije, jer većina para je na Kipru ili negde drugo. Drugo ta vrsta političara misli da ako ustrajavaš u svojim potezima, ako si sve veći problem, da će jednog dana onaj drugi doći kod tebe da se nagodi. Ključ je, i Dodik to zna, dok on drži vlast u RS-u, on je siguran, kada izgubi vlast – sve ide nizbrdo.”

Da se radi o “jednom od Dodikovih spinova koje obično koristi pred izbore”, smatra i vojni analitičar Đuro Kozar. Za njega je apsurdno da se jedan entitet izjašnjava o NATO-u kada se radi o državnom pitanju.

“Dodik zapravo želi da izbjegne NATO po svaku cijenu, zato što NATO garantira teritorijalni integritet države, u ovom slučaju BiH, i osujećuje sve pokušaje da se mijenja unutrašnji poredak u državi. Ulaskom u NATO, sve Dodikove iluzije o eventualnom otcjepljenju padaju u vodu jer NATO to ni u kom slučaju ne bi dozvolio.”

Oružane snage BiH ‘podstanar’ u RS-u

Što se tiče napretka BiH u euroatlantskim integracijama, prema mišljenju Kozara, ova zemlja još nije blizu aktiviranja MAP-a, akcionog programa za pristupanje NATO-u.

“Ona je još daleko od toga, zato što se objekti, ovaj objekat u Han Pijesku, a eventualno i drugi objekti, moraju upisati kao imovina BiH. Bez tog upisivanja, imovina nije vlasništvo BiH, premda onda i de facto i de jure jeste vlasništvo države, jer tu se nalaze Oružane snage BiH. Šta bi htio Dodik? Dodik bi htio da vojska bude podstanar u kasarnama koje se nalaze u Banjaluci, Bileći, Doboju, Bijeljni.”

Na teritoriji RS-a nalaze se još 23 lokacije koje treba da pređu u vlasništvo države, što je jedan od uvjeta za aktiviranje MAP-a. Odbijanjem da podzemni bunker Veliki Žep kod Han Pijeska bude imovina BiH, Dodik blokira put zemlje kao NATO-u, kaže Kozar, naglašavajući da bi se po tom pitanju trebao oglasiti Ured visokog predstavnika BiH.

“Visoki predstavnik bi trebao da bude malo oštriji u slučaju vojne imovine, jer on ima ‘bonske ovlasti’, i morao bi da utječe na to pitanje. Ako se upiše objekat u Han Pijesku, onda se moraju upisati i svi drugi objekti. RS se već dosta okoristila o imovinu bivše JNA – u Banjaluci su objekat bivše kasarne Vrbas, u kojoj su se školovali oficiri JNA, pretvorili u studentski kampus, umjesto Doma JNA tu je sada Narodna skupština RS-a… Sada je i fokus na kasarnu Kozara u kojoj se nalazi komanda za podršku oružanih snaga BiH, komanda Pješadijske brigade, komanda Počasnog puka, a ta zgrada je napravljena prema svim standardima NATO-a”, objašnjava Kozar.

Kako zaključuju naši sagovornici, Dodikova “opsjednutost” referendumima je marketinši trik, a on je i ovom slučaju pokazao da je “majstor zamajavanja”. Ipak, dodaju, referenduma o NATO-u, još jednog “Dodikovog bisera” neće biti.

Izvor: Al Jazeera