Dodik zaprijetio da će fizički spriječiti obilježavanje oslobođenja Drvara

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u bh. entitetu Federacija BiH i migrantskoj krizi, prenijela je Beta.

Priopćeno je nakon sastanka da su razgovarali i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o, kako je rečeno na sastanku, “obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja” Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca smjeste migranti.

Dodik je ranije rekao da se protivi odluci livanjskog ogranka HDZ-a BiH koji je “za 13. septembar najavio obilježavanje navodnog oslobođenja Drvara” u jesen 1995. godine od srpskih snaga, najavivši da će tog dana i on biti u Drvaru.

“Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i na taj način obilježava taj dan”, kazao je Dodik.

Protiv izgradnje migrantskog centra u Medenom Polju

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da su se s Dodikom dogovorili o mjerama pomoći Srbima u tom bh. entitetu, koje će, kako je naveo, “stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod” u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru.

“Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji BiH može mirno spavati. Prava Srba biće zaštićena”, rekao je Radanović novinarima.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Dejan Prošić je rekao kako su lokalne vlasti “donijele rezoluciju protiv izgradnje migrantskog centra u Medenom Polju”.

“Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i s drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni”, najavio je Prošić.

Izvor: Al Jazeera i agencije