Dodik: Za deset godina RS i sjever Kosova će biti dio Srbije

Dodik tvrdi da Bosna i Hercegovina neće opstati ni u kakvom obliku (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska u intervjuu za Deutsche Welle nacrtao je mapu Balkana kako je vidi, rekavši da će za deset godina u sastavu Srbije biti RS i sjeverni dio Kosova.

Govoreći o najavljivanom referendumu o nezavisnosti RS-a, kazao je da to trenutno nije institucionalna tema. Dodik, međutim, tvrdi da Bosna i Hercegovina neće opstati ni u kakvom obliku, a da će RS jednog dana biti dio Srbije.

“Referendum nije na dnevnom redu”, izjavio je u razgovoru za Deutsche Welle.

“Nijedan organ, nijedna institucija u RS-u to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije”, rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra, prije nego što je regiju uzburkao intervju DW-a sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je “Bosna i Hercegovina propala država” i napominje da Srbi “nisu bez alternative”.

“Mi nismo avanturisti, kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle, ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i, naravno, da to bude barem djelimično prihvaćena stvar”, rekao je Dodik za Deutsche Welle, dodajući da radi “na stvaranju tog političkog okruženja”.

San o referendumu

Upitan hoće li održati referendum o nezavisnosti RS-a ako Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba, Dodik je odgovorio da o tome sanja.

“Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao”, rekao je predsjednik RS-a.

Predsjednik RS-a rekao je da Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen. “Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje”, kaže Dodik za DW.

Na tvrdnju Izetbegovića, koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine Dodik je rekao da Izetbegović “nema nikakvu moć”.

“Mi ovdje imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u RS-u iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija.”

Predsjednik RS-a u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova s nezavisnošću RS-a: “Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i Kosova i, ako Beograd tako odluči, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge.”

‘Promjene granica’

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

“Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to OK, mi bismo se sigurno do sada već odvojili”, kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjeni, a Kosovo podijeljeno, pri čemu sjever Kosova pripada Srbiji.

Predsjednik RS-a predvidio je da će za deset godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i sjeverni dio Kosova.

On je izrazio uvjerenje da će doći do promjena granica država u regiji za deset godina ili kad regija uđe u Evropsku uniju.

Za dio Bosne i Hercegovine koji je nazvao “Herceg-Bosnom” kazao je da bi ostao samostalan, ali je dodao i da će Republika Srpska “ostati samostalna”.

“I mi ćemo ostati. Nemamo namjeru da ovdje ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji”, rekao je Dodik i pojasnio “kako ima Vojvodina, može i Republika Srpska”.

Izvor: Agencije