Dodik: Ustavni sud BiH ‘odlučuje’ o referendumu

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u petak kako će referendum o Danu RS-a biti otkazan samo ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništi odluku kojom je Dan RS-a (9. januar) proglasio neustavnim.

On je, poslije sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, prenio novinarima da je Vučić tu odluku Banje Luke “primio k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir”.

Prema Dodiku, poništavanjem prvobitne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine cijela priča o referendumu postala bi besmislena i u tom slučaju “ne bi bilo potrebe uopšte ga održavati”.

Moguća izmjena Zakona o praznicima

“Ako se to uradi, onda se obesmišljava sva ova priča, jer o čemu da odlučujemo ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine kaže da ne važi ta odluka i da je Dan RS-a 9. januar”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Narodna skupština RS-a zatražila da Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništi svoju odluku, no ocjenjuje da je “poništavanje daleka mogućnost”.

“Mi ovo nismo planirali prije dvije godine. [Ustavni] Sud je donio odluku prije nekoliko mjeseci da se preispita Zakon o praznicima RS-a. Nismo odluku o raspisivanju referenduma donijela iz hira, već zato što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ugrozio odnos srpskog naroda prema 9. januaru. Želim da na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana o tome kako se kretati dalje”, kazao je Dodik.

Ostavio je mogućnost da se Zakon o praznicima RS-a izmijeni, na način da se izbaci obaveznost njegovog proslavljanja, kako bi Bošnjaci mogli da ga ne proslavljaju.

“Ako Bošnjaci hoće da rade na Dan RS-a, da rade njihova preduzeća, neka rade. Mi ne proslavljamo 1. mart [Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine], ali niko nama ne može da zabrani da slavimo 9. januar”, rekao je Dodik, dodajući da to može u proceduru da bude upućeno “već ovih dana”.

Prema njegovim riječima, Vučić je ostao pri stavovima da se Srbija ne treba miješati, da ne podržava niti osporava pravo na referendum, ali da intenzivno i do kraja pokušava ukazati na sve opasnosti koje mogu izazvati negativne reakcije određenih struktura međunarodne zajednice.

Vučić u nedjelju u Prnjavoru

“Dijalog će biti nastavljen. I kada bude [Vučić] došao u nedjelju kod nas [na otvaranje dionice autoceste Doboj – Prnjavor], opet ćemo razgovarati na tu temu”, rekao je Dodik.

Vučića je pozvao na otvorenje 36 kilometara duge dionice autoceste između Doboja i Prnjavora, zakazano za 11. septembar.

Ta dionica građena je protekle dvije godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije