Dodik u dvodnevnoj posjeti Moskvi

Razgovor o tehničkim detaljima Južnog toka (AFP)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u petak u dvodnevnoj posjeti Moskvi, gdje se sastaje sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, direktorom Gasproma i rukovodstvom Zarubezhnefta.

Dodik je uoči odlaska u Moskvu za Radio RS izjavio da će s Lavrovom razgovarati o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, s obzirom na to da u posljednje vrijeme iz brojnih zapadnih zemalja stižu snažne inicijative za ubrzanje evropskog procesa u BiH.

Predsjednik RS-a će u Moskvi razgovarati i sa direktorom Gazproma Aleksejem Milerom o više tehničkih i imovinskih segmenata koji se odnose na projekat Južni tok.

Za Dodika je najvažnije da je taj projekat definitivno potvrđen, a prije realizacije Južnog toka neophodno je da se definišu svi detalji, ne samo za sam projekat Gasovoda već i za distribuciju, kao i moguće dodatne investicije koje prate postupak izgradnje Južnog toka.

Dodik će se u subotu sastati s novim rukovodstvom Zarubezhnefta, s kojima će razgovarati o poslovanju Rafinerije nafte u Brodu, kao i o istraživanjima u vezi sa mogućom eksploatacijom nafte i gasa u Republici Srpskoj.

Izvor: Agencije