Dodik traži povlačenje Srba iz državnog parlamenta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži od predstavnika Srba iz tog entiteta da se povuku iz državnog parlamenta BiH dok se ne riješi slučaj, kako je rekao zloupotrebe tog tijela od zastupnika koji su poslali pismo Opštoj skupštini UN-a, dajući podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Dodik je to izjavio danas u Bratuncu kod Srebrenice, na obilježavanju 23 godišnjice stradanja Srba na području Podrinja. Prema tvrdnji iz RS-a poginulo je između tri i četiri hiljade srpskih civila i vojnika.

Politička borba

Naglasio je da se Srbi trebaju okupiti u političkoj borbi za jačanje njihovog statusa koji im garantuje Dejtonski sporazum.

Podsjetimo, 25 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH pisalo je glavnom sekretaru UN-a i izrazili su podršku britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.  

“Mi želimo odati počast svima koji su stradali. Na taj način ćemo se izuzeti od onih koji samo favorizuju jednu jednu jednostranu istinu i njihovu želju da to zapišu u historijska dokumenta UN-a. U svakom slučaju danas sam presretan što vidim toliko ljudi ovdje koji su, razumijevajući trenutak, došli ovdje ne samo da bi odali počast stradalim Srbima ovog kraja nego i da iskažu svoj stav povodom besramno nametnutih pokušaja i stavova i rezolucija od strane Velike Britanije“, zaključio je Dodik.

Izvor: Al Jazeera i agencije