Dodik spreman samo za razgovor s Predsjedništvom BiH

Milorad Dodik: Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija, on je samo bošnjački član Predsjedništva BiH (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u utorak da neće biti nikakvog sastanka Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu i Stranke demokratske akcije, ali da je spreman za razgovore s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

On kaže da kako SNSD nema otvorenih pitanja koje treba rješavati sa SDA-om i da zato stranačkog sastanka neće biti.

Dodik je za Radio RS-a rekao da SNSD nema razloga biti “neka zamjenska priča” i da “pokriva njihove igre”.

“U tom pogledu, oni imaju zajedničku koalicionu vlast na nivou Bosne i Hercegovine i sva pitanja neka rješavaju gore, iako čujemo u javnosti da se SDA i prema strankama iz RS-a u okviru Saveza za promjene odnosi prevarantski”, kazao je on, dodavši kako se SDA “malo prekombinovala” u nastojanjima da nametne svoju politiku.

“U [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine sad je otvoren problem sa HDZ-om [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] u funkcionisanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Sa političkim partijama iz RS-a već smo vidjeli i na koji način su pokušali da nametnu stvari oko popisa. SNSD ima svoju jasnu politiku, a što se nas tiče, SDA je samo jedna od političkih partija koja ima svoje stavove”, rekao je Dodik i dodao da SNSD sada ne zanimaju njihovi stavovi.

‘Aranžman s MMF-om je riješen’

Kaže da nikad nije bio problem da se organizira sastanak predstavnika RS-a s predstavnicima sa državnog nivoa.

“Nikada mi nije bio problem da se sastanem sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, jer Predsjedništvo je institucija. [Predsjedavajući državnog Predsjedništva i lider SDA] Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija. On je samo bošnjački član Predsjedništva, kao što je Mladen Ivanić srpski, a Dragan Čović hrvatski. Oni zajedno su institucija, pojedinačno predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko pojedinačno odlučivati”, rekao je Dodik.

Kazao je da je RS pitanje kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom već riješila putem institucija i da je sada red da Sarajevo ponudi rješenje, odnosno da to bude završeno i na nivou Bosne i Hercegovine, te da ih “niko u RS-u neće moliti da to učine, jer RS već tri godine funkcioniše bez kredita MMF-a”.

“Oni to nisu uradili. Nema potrebe da ja njih molim, da ih tetošim i da im govorim kako je to značajno. Ako hoće – neka urade, a ako neće – nikome ništa”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije