Dodik: Samoopredjeljenje kao odgovor na Deklaraciju SDA

Dodik pokušava uvjeriti sve političke snage da daju jedinstven odgovor iz Republike Srpske na Deklaraciju SDA (Anadolija)

Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbacio je Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) kao “antisrpsku i antihrvatsku”, a predsjednik vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da će sjednica tog stranačkog organa “povući pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje”.

Dodiku su vrlo brzo odgovorili iz SDA, poručivši mu da “Dejtonski mirovni sporazum nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima”.

“Odbacujemo bilo kakve prijedloge i ne smatramo ih kao osnov za bilo kakve razgovore koje smo mogli da čujemo prošlog vikenda u pogledu prijedloga da se formira Republika Bosna i Hercegovina, da se izvrši njena teritorijalna transformacija i da se u tom pogledu definiše novi, odnosno stari glavni grad. To su za nas neprihvatljivi pristupi, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH”, rekao je prethodno Dodik.

“Ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine sastavni dio; to su Pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da građani imaju pravo na samoopredjeljenje i to je jasno da u Ustavu BiH postoji odredba o samoopredjeljenju i da je treba na pravi način čitati i u tom pogledu i afirmisati”, dodao je.

Poziv Federaciji BiH

SNSD predlaže da se uputi poziv drugom entitetu, Federaciji BiH, kojim bi zajedno povukli sporazum o donošenju zakona o obrani, neizravnom oporezivanju i Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTS).

Ako Federacija BiH na to ne pristane, Republika Srpska, kao strana u sporazumu, treba sama odlučiti o povlačenju, smatraju u SNSD-u.

U uvodnom obraćanju Dodik je najavio da će za odgovor na Deklaraciju SDA, koja predviđa ukidanje postojećih entiteta i kantona te stvaranje građanske Republike Bosne i Hercegovine, tražiti podršku zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske, uključujući i opoziciju.

‘To je urušavanje Dejtona’

“Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje”, rekao je Dodik.

Najavio je i da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozvoliti da se ugrozi mir u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na Twitter-nalogu SNSD-a.

Dodik je još rekao kako “pokušava da ubijedi sve političke snage na jedinstven odgovor iz Republike Srpske na Deklaraciju SDA”.

“Odbacujemo sve prijedloge koje smo mogli da čujemo ovih dana, da se formira Republika BiH, da se izvrši teritorijalna transformacija i da se definiše glavni grad. To je za nas urušavanje Dejtona, to je antiustavno i ugrožava mir u BiH”, poručio je Dodik.

Idu kod Vučića

Glavni odbor SNSD-a usvojio je na sjednici 64 zaključka o različitim područjima, a posebno o političkim pitanjima.

U tom smislu djelovanje međunarodne zajednice ocijenjeno je kao “intervencionizam”, a odluke visokog predstavnika kao “nametnute”.

Najavljeno je i da će predsjednici parlamentarnih stranaka iz entiteta Republika Srpska u subotu razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sjednici Glavnog odbora SNSD-a danas je izabran i potpredsjednike stranke, a to će u sljedećem mandatu biti Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić.

SDA: Grubo potkopavanje mira

No, Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da zaključci Glavnog odbora SNSD-a, u kojima se najavljuje “aktiviranje prava na samoopredjeljenje”, predstavljaju “grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, ali i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima”.

“Entitet Republika Srpska postoji isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne posjeduje nikava prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD-a, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu sigurnosnu prijetnju”, ističe se u priopćenju iz SDA. 

“Izmišljanje prava na samoopredjeljenje Republike Srpske, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog ‘prava’, predstavlja opasno napuštanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg akta kojim je definiran trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope”, tvrdi SDA.

Izmjene Dejtonskog sporazuma samo konsenzusom

Prema njihovim riječima, “Dejtonski mirovni sporazum moguće je mijenjati samo konsenzusom, a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Evropske komisije, sa ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima”.

“Dodikove opasne antidejtonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ugroziili mir, ali i poništili jedini akt na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz”, poručuju iz SDA.

Izvor: Al Jazeera i agencije