Dodik: RS obustavlja aktivnosti na primjeni MAP-a

Dodik je kazao da je nekoliko stotina Bošnjaka stradalo u 'međusobnim bošnjačkim sukobima' (EPA)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako će taj bh. entitet obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za Bosnu i Hercegovinu, prenijela je agencija Fena.

“Svi predstavnici RS-a moraju toga da se pridržavaju, imajući u vidu usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti”, rekao je on nakon sastanka sa srbijanskim ministrom obrane Aleksandarom Vulinom.

“Vjerujem da će tako i biti”, dodao je Dodik.

‘Ne želimo granicu na Drini’

Po njegovim riječima, “NATO podržava samo jednu stranu u Bosni i Hercegovini – bošnjačku”.

Stoga će, kako je dodao, “RS odbiti sve prijedloge, bez obzira što se radi o NATO-u”.

“To će biti urađeno imajući u vidu i činjenicu da se otima vojna imovina RS-a, prije svega kasarne, a to se pokušalo uraditi putem Suda Bosne i Hercegovine, otimajući imovinu u Han Pijesku”, rekao je Dodik.

Podsjetio je i kako je parlament bh. entiteta kojem je na čelu nedavno usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da RS “ne želi da ima granicu na Drini, koja bi bila granica i nekih vojnih saveza”.

Deklaracija o vojnoj neutralnosti

RS, dodaje, “to ne krije i pratiće Srbiju po tom pitanju”.

“Podržavamo politike o vojnoj neutralnosti koje provodi i Srbija. I parlament RS-a je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i u ovom vremenu pokušavamo da razvijamo modele primjene te deklaracije. Na to imamo pravo, bez obzira šta neki kažu, jer je to naš stav u okviru Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik.

Naveo je i da RS-u odgovara vojna neutralnost, jer “ne može da pređe preko činjenice da je NATO bombardovao srpski narod, a štete od toga se još osjete”.

Izvor: Agencije