Dodik najavljuje referendum, opozicija bojkotuje sastanak

Predsjednik bh. entiteta Republika Srspka Milorad Dodik najavio je da će raspisati referendum u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH da je Dan RS – 9. januar, neustavan praznik.

To je trebalo biti i jedna od tema sastanka, zakazanog za danas sa parlamentarnim strankama iz tog dijela BiH.

Sastanak nije održan jer opozicija nije došla. Dodik je podsjetio da je istekao rok za usvajanje novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su tražili zajedničkom izjavom u novembru prošle godine, nakon odluke Ustavnog suda BiH da je obilježavanje 9. januara, kao Dana RS-a neustavno.

Predsjednik RS-a smatra da je pravo rješenje referendum na kojem bi građani entiteta odgovarali na pitanje da li žele da 9. januar i dalje bude Dan RS-a.

Savez za promjene odustao je od sudjelovanja na današnjem sastanku.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević rekao je da je ta odluka donesena nakon „izliva mržnje i najprimitivnijih napada predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun stranaka koje čine Savez za promjene“.

Reako je da su najnovije uvrede emitirane sinoć u televizijskim emisijama u RS-u.

“Dodik je sinoć, dan uoči planiranog sastanka u Palati Republike, još jednom manifestovao da mu nije stalo do srpske sabornosti. Dodik je i ovaj put dokazao da je glavni uzrok podjela u srpskom narodu. Umjesto da radi na postizanju jedinstva što mu je ustavna obaveza, Dodik zastupa isključivo SNSD i interesnu grupu okupljenu oko aktuelne vlasti u RS”, rekao je Miličević, a javlja Anadolija. 

EP pozvao na suzdržavanje od referenduma

Prethodno je Europski parlament, na sjednici u Strasbourgu, velikom većinom glasova usvojio novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini, koja sadrži 48 točaka, a kojom se daje podrška europskim perspektivama zemlje te napominje kako se mnogo toga mora uraditi ukoliko BiH želi čvrsto stati na europski put.

Rezolucija poziva i na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanjem zajedničkih institucija bh. države.

Prema stavu Europskog parlamenta, sporni referendum u Republici Srpskoj “dovodi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet zemlje”. Europarlamentarci su osudili i rasprostranjenost korupcije i izrazili zabrinutost zbog povećanog pritiska političkih aktera na pravosudne organe.

I u rezoluciji, koju je Europski parlament usvojio povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, izražena je zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o pravosuđu, što je ocijenjeno kao ozbiljna prijetnja opstojnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije