Dodik razgovarao s Nikšićem, bez dogovora dvije stranke

SNSD se ne miješa u izbore u Federaciji BiH, kazao je Milorad Dodik (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik potvrdio je u utorak da je nedavno u Banjoj Luci razgovarao s liderom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem, ali kako navodi, nije dogovoren nikakav politički savez.

“Nema nikakvih političkih dogovora, niti je bilo šta bilo posebno, osim da malo sjednemo i razgovaramo na opšte teme. Nismo pravili nikakav savez. Nismo zainteresovani za bh. institucije u ovom mandatu. A kako će biti nakon izbora, zavisi od naroda. SNSD vjeruje u veliku pobjedu, a ko će to biti u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine, stvar je tamošnjih građana”, rekao je Dodik.

Kazao je da je Nikšić, u vrijeme dok je bio federalni premijer, bio veoma dobar partner, ali da se SNSD ne miješa u izbore u Federaciji, nakon kojih će biti poznato kako će koja stranka biti pozicionirana, prenosi Fena.

Podrška zakonu o akcizama

Za SNSD je primarni politički cilj, navodi, okupiti stranke u RS-u oko zajedničke platforme jačanja RS-a.

Dodik je rekao da SNSD podržava usvajanje modificiranih izmjena i dopuna zakona o akcizama te da je taj zakon već ranije trebao dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovini, jer je već izgubljeno, kaže, i vrijeme i novac zbog odbijanja tog akta.

Ponovio je tvrdnju da se nadležnosti entiteta koje su prenesene na nivo Bosne i Hercegovine moraju preispitati.

To će, kaže, biti jedna od glavnih tema i kao glavni cilj bit će postavljena i nakon izbora naredne godine.

Izvor: Agencije