Dodik primio akreditivno pismo novog američkog ambasadora

Dodik je informirao Nelsona o aktualnoj političkoj situaciji u državi, procesu uspostave vlasti i regionalnoj saradnji (Predsjedništvo BiH)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je u utorak akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Erica Nelsona, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Dodik je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku SAD-a te iskazao uvjerenje da će se  odnosi dvije zemlje u budućnosti razvijati na obostranu korist, prenosi FENA.

Informirao je Nelsona o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, procesu uspostave vlasti i regionalnoj saradnji.

Istakao je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i da su intenzivirane aktivnosti na pripremi dodatnih odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji bi mogli biti dostavljeni u sljedećim danima.

Američke sankcije Dodiku

Dodik je rekao da u Bosni i Hercegovini nema konsenzusa o članstvu u NATO-u, ali da ta zemlja aktivno učestvuje u programu “Partnerstvo za mir”.

Također je naglasio da Bosna i Hercegovina, koristeći instrumente Individualnog partnerskog programa, provodi neophodne reforme.

Razgovarano je i o učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama u svijetu.

Dodik je rekao da će Bosna i Hercegovina i dalje biti dio koalicije za borbu protiv terorizma.

Američka vlada početkom 2017. nametnula je sankcije Dodiku.

Nelsonova prethodnica Maureen Cormack potvrdila je krajem novembra prošle godine da te sankcije ostaju na snazi.

Korupcija je veliki problem u Bosni i Hercegovini

Prema njenim riječima, to je jasan dokaz koliko je Washingtonu važno suočavanje s problemom korupcije u Bosni i Hercegovini.

Ipak, najavila je da će SAD sarađivati s Dodikom, iz poštovanja prema instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čiji je on trenutno predsjedavajući.

Nelson je u oktobru, tokom saslušanja pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata, jasno ukazao na problem korupcije u Bosni i Hercegovini te se založio za nastavak politike nametanja sankcija ako to bude neophodno kako bi se osiguralo poštivanje zakona te zajamčilo očuvanje mira i stabilnosti.

“Kada domaće institucije ne budu djelovale ili kad mir i stabilnost budu ugroženi, ciljane sankcije mogu biti efikasan odgovor”, rekao je tada Nelson.

Sankcije su Dodiku nametnute uz obrazloženje da svojim postupcima ugrožava provođenje Dejtonskog sporazuma, a uslijedile su u vrijeme kad je Dodik zaoštrio prijetnje otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

Nakon toga je više puta tvrdio da je to osveta “stare administracije”, iznoseći tvrdnje da će te kaznene mjere ukinuti sadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump.

I Nikola Špirić na crnoj listi

No, to se dosad nije dogodilo, a neposredno prije općih izbora u oktobru američke sankcije nametnute su i Nikoli Špiriću, bliskom Dodikovom stranačkom saradniku, koji je svojedobno bio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Špirića su američke vlasti direktno prozvale zbog umiješanosti u korupciju.

U oba slučaja sankcije znače da je Dodiku i Špiriću zabranjeno putovanje u SAD, određeno je zamrzavanje imovine koju eventualno tamo imaju, a američkim kompanijama i građanima zabranjeno je s njima poslovati.

Ambasador Nelson rekao je tokom sastanaka s Dodikom u utorak u Sarajevu da SAD i Bosna i Hercegovina imaju dobre odnose i da će SAD podržavati sve aktivnosti Bosne i Hercegovine u cilju ispunjavanja uvjeta za kandidatski status u EU-u.

Istakao je da će tokom svog mandata raditi na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine prava za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

SAD za napredak BiH ka EU-u i NATO-u

“Radujem se što ću voditi aktivnosti moje vlade na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine prava za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države i dalje će biti garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Drago mi je što ću s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, što su njeni zacrtani ciljevi”, rekao je Nelson tokom ceremonije, prenosi Anadolija.

Ambasador Nelson planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima vlade SAD-a za vrijeme njegovog mandata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Nelson je obavljao dužnosti zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog biroa pri Izvršnom sekretarijatu, gdje je bio na čelu timova za podršku državnom sekretaru i rukovodećim službenicima ministarstva i njihovim kabinetima.

Izvor: Agencije