Dodik poručio Komarici: Nedopustivo poređenje Bleiburga i Banje Luke

Dodik poručio da je spreman učiniti sve da budućnost bude bolja od prošlosti (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da je biskup banjalučki Franjo Komarica svojim izjavama i poređenjem Banje Luke i Bleiburga uvrijedio ne samo žive stanovnike Banje Luke, Potkozarja i cijelog entiteta, već i mučenike koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

“Do sada Vam se nisam obraćao na ovakav način, ali povoda za ovakvo obraćanje bilo je više. Smatrao sam da je u državi porušenog povjerenja ponekad dobro i prećutati neke stvari zarad višeg cilja i da bi prepiska s Vama, ma kako utemeljena bila, nas sve zajedno udaljila od tog cilja. Međutim, Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja, koju smo, svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo”, istakao je predsjednik RS-a u pismu biskupu banjalučkom.

‘Za bolju budućnost’

Dodik je naveo da je jučerašnjom izjavom Komarica dirnuo u “najsvetije mučenike kojima je pomen održan prije neki dan u Donjoj Gradini, i ne samo u njih, već i one u Drakuliću i brojnim stratištima iz Drugog svjetskog rata u i oko Banjaluke”, prenosi agencija Srna.

“Vi ste služili misu za žrtve Bleiburga, i to je Vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banjaluci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Bleiburgu. Stoga je poređenje Banjaluke i Bleiburga u najmanju ruku strašno”, naglasio je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta je naveo da shvaća da je Komarica kao pastir svog naroda zabrinut za njegovu sadašnjost i budućnost, i na tome mu odaje priznanje, i spreman je da mu u tome uvijek pomogne.

Dodik je poručio biskupu banjalučkom da je, kao predsjednik Republike Srpske, spreman da učini sve da budućnost bude bolja od prošlosti i poziva ga da i on, kao duhovni otac svog naroda, učini isto.

Opasnost zaborava

Banjalučki biskup uporedio je u utorak stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata.

“Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu da poručim”, rekao je biskup Komarica nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom u Banjoj Luci, odgovarajući na pitanje novinara zašto je 14. maja išao u Bleiburg gdje je predvodio misu.

“Ljudi, što vi govorite ovdje? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, rekao je Komarica, prenijela je agencija Hina.

Dodao je da je “zaborav o zločinima, gdje god oni bili počinjeni, ponavljanje jednom počinjenog zla”.

Bleiburška tragedija

On je, također rekao da se “danas na taj način pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorirati istina o zbivanjima na Bleiburgu”.

“Onaj tko to prećutkuje time pokazuje svoje pravo lice”, dodao je Komarica.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.

Tačan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još nije utvrđen, a po do sada poznati podacima radi se o desecima hiljada.

Izvor: Agencije