Dodik pisao UN-u: SDA izaziva krizu

Dodik u pismu traži da se poštuju odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma (AP)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska uputio je 16. Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem ukazuje na, kako tvrdi, nastojanje Stranke demokratske akcije da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH.

U propratnom pismu, koje je entitetski predsjednik Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, navodi se da je Izvještaj upućen s ciljem da Republika Srpska, kao strana potpisnica Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, pomogne Vijeću sigurnosti UN-a u predstojećoj debati o BiH.

“SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimitet Republike Srpske nastojanjima da zabrani obilježavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim prijetnjama nasiljem protiv Republike Srpske. Ovakvi postupci SDA dio su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH”, pojašnjava se u pismu.

RS tvrdi da je “SDA doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po BiH, Evropu i ostatak svijeta”.

U propratnom pismu, Dodik govori o “ogromnoj pobjedi stranaka vladajuće koalicije” na proteklim lokalnim izborima te referendumu o Danu RS-a. Taj referendum Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim, a Dodik ističe kako je velika većina glasača podržala zadržavanje postojećeg datuma praznika.

Entitetski predsjednik tvrdi da referendum o Danu RS-a nije imao veze sa teritorijalnim integritetom BiH.

Popis stanovništva

“Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izvještaju, ne može razumno da se tumači kao zabrana Republici Srpskoj da obilježava dan svog osnivanja”, naglasio je Dodik.

U propratnom pismu je navedeno da je u Izvještaju objašnjeno i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netačni i pravno nevažeći.

U Izvještaju je naglašena snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

“Republika Srpska nastavlja da energično ulaže napore u približavanje BiH Evropskoj uniji, između ostalog i putem realizacije Programa reformi, na čijem čelu je Evropska unija. U trećem dijelu, takođe, se bavimo bitnim reformama sudskih i tužilačkih institucija na nivou BiH koje su nužne za evropske integracije”, dodaje se u pismu.

 RS traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH. 

Osude referenduma i povelja ratnim zločincima

Ranije je organizovanje Referenduma o Danu RS-a, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, izazvalo niz osuda.

Svoje neslaganje sa tim činom izrazile su sve zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) osim Rusije, a protestno su djelovale i ambasade zapadnih zemalja u BiH.

Organizovanje referenduma označeno je kao destabilizirajući i antidejtonski akt.

Protiv organizovanja referenduma bila je i Srbija.

Negativne rakcije javnosti i političkih subjekata izazvalo je i ponašanje još jednog entitetskog tijela.

Odluku Odbora za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne Skupštine Republike Srpske da posebnim zahvalnicama i poveljama nagradi presuđene ratne zločince Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić i Nikolu Koljevića osudili su brojni politički subjekti u BiH i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je kazao za Al Jazeeru kako je  taj čin apsolutno neprihvatljiv i za svaku osudu. Inzko je kazao kako će odlikovanja u RS-u biti jedna od tema sjednice PIC-a.

„Tu je jedna kontradikcija. Sve stranke su potpisale jedan dokument u kojem su rekle da su za europski put, kako žele Brisel – manje Dejtona, više Brisela. Onda moraš poštovati europske vrednote. Tu su i ljudska prava, da, sve konvencije Vijeća za Evropu. Čini se da ljudi potpisuju nešto, a odmah zaboravljaju sutradan kad su u pitanju ratni zločinci i veličanje njihove prošlosti“, smatra Inzko.

On je odbio poziv da prisustvuje obilježavanju 25 godina postojanja i rada entitetske skupštine.

Izvor: Al Jazeera i agencije