Oglasi

Dodik: Odluka CIK-a o odgađanju izbora je nelegitimna

CIK je nelegitiman, jer nije provedena procedura prilikom izbora njegovih članova, tvrdi predsjednik SNSD-a.
Milorad Dodik je naveo da SNSD želi da se izbori održe u zakonom predviđenom roku Al Jazeera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da odgodi izbore u BiH nelegitimna.

SNSD-u, kako kaže, nije problem održavanje izbora.

„Nama ne odgovara prolongiranje“, rekao je Dodik i naveo da bi oni željeli da se izbori održe u zakonom predviđenom roku te da su spremni da podrže odluku o njihovom finansiranju.

„Vjerujem da sa našim koalicionim partnerima možemo da ostvarimo odličan uspjeh“, istakao je Dodik za Radio RS, prenijela je Fena.

Tvrdi da su neki drugi u BiH htjeli prolongiranje izbora.

Nisu osigurana sredstva za izbore

„CIK je nelegitiman, jer nije provedena procedura prilikom izbora njegovih članova. Nevjerovatno je da OSCE izlazi sa tvrdnjama i miješa se u neke stvari, a nije reagovao na sam izbor CIK-a“, rekao je Dodik.

Lokalni izbori u BiH bit će održani u nedjelju, 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je Centralna izborna komisija BiH.

Odluka da se izbori odgode za 15. novembar donesena je na današnjoj sjednici.

Do odgađanja je došlo jer nisu još osigurana sredstva za izbore, pošto još nije usvojen budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Nacrt budžeta usvojen je krajem marta, no, bez saglasnosti predstavnika iz entiteta Republika Srpska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.