Dodik odbio oproštajnu posjetu ambasadorice Njemačke

Christine Hohmann će BiH napustiti u julu, a nastavak karijere očekuje je u Estoniji (Arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev odlazeće ambasadorice Njemačke u Sarajevu Christiane Hohmann za oproštajni prijem, kazavši kako je nezadovoljan radom u njenom mandatu, prenose bh. mediji.

“Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nisam ni primio u nastupnu posjetu, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajnim susretom”, navodi se na početku pisma Dodika.

On ističe kako su javni istupi i diplomatske aktivnosti Hohmann tokom boravka u Sarajevu bili “politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni”, a obećao je o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”.

“Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosne i Hercegovine, u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i [bh. entiteta] Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, napisao je predsjedavajući državnog Predsjedništva.

Nova ambasadorica Margaret Ubber

“Kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu.”

On je napomenuo kako cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana.

Dodik na kraju pisma konstatira kako Hohmann “nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke”.

Hohmann će Bosnu i Hercegovinu napustiti u julu, a nastavak karijere očekuje je u Estoniji.

Na njeno mjesto doći će njemačka diplomatkinja Margaret Ubber.

Izvor: Agencije