Dodik o ambasadoru SAD-a Nelsonu: Prevario se ako misli da može prijetiti

Dodik je rekao i da izjava Upravnog odbora PIC-a predstavlja "tipično miješanje u unutrašnje stvari" (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američki Država u BiH Ericom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD-a neće moći da zaustavi odbranu interesa bh. entiteta Republike Srpske.

“Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD-a. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson “prevario ako misli da može da prijeti”, piše Tanjug.

“Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio”, rekao je Dodik.

Dodao je da je administracija SAD-a već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa RS-a, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

“Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča”, rekao je Dodik.

‘Miješanje u unutrašnje stvari’

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja “tipično miješanje u unutrašnje stvari”.

“To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji”, rekao je Dodik.

On smatra da se PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su “van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom”.

“U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima”, dodao je Dodik.

Izvor: Agencije