Dodik: Ne odustajem od mira i Republike Srpske

BiH ne zavisi od Republike Srpske, već isključivo od ponašanja bošnjačkih predstavnika, smatra Dodik (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poručio je kako “postoje dvije stvari od kojih politički neće odustati, a to su mir i Republika Srpska”.

Prema njegovim riječima, “postoje pitanja oko kojih se politički predstavnici razmimoilaze, ali je primarno da se na dnevni red stave ekonomska pitanja”.

“Oni ne mogu razumjeti da koliko je njima teško da prihvate činjenicu da je tu Republika Srpska, toliko je nama teško da prihvatimo da je tu Bosna i Hercegovina. Ali da ne izazivamo reflekse jedni drugima, bilo bi dobro da kažemo jedni drugima da ćemo poštovati Ustav”, rekao je Dodik, gostujući na Radioteleviziji Republike Srpske.

Stao na stranu Hrvata

Naveo je i kako je “međunarodno okruženje bitno promijenjeno”, ukazujući kako “BiH ne zavisi od Republike Srpske, već isključivo od ponašanja bošnjačkih predstavnika, što je vidljivo kroz primjer Hrvata”.

“Oni opravdano negoduju što je u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH zloupotrijebljen Ustav”, rekao je Dodik i naglasio da će “Bošnjaci ubuduće bitno morati da promijene svoje ponašanje”.

Najavio je i da će početkom idućeg mjeseca u Beogradu, kao predstavnik BiH, potpisati sporazum o roamingu, što je bio i zahtjev Europske unije na posljednjim razgovorima u Bruxellesu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Vijeće ministara da u roku sedam dana dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije na zapadnom Balkanu.

‘Nema vremena za dangubu’

Dodik je, prije nekoliko dana za Al Jazeeru rekao kako “nema vremena za dangubu”.

“Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banja Luku pa neka sve propadne”, rekao je Dodik.

Još je primijetio kako “teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, sporna je njena nefunkcionalnost”, te da Bosnu i Hercegovinu vidi “kao karikaturu od države, a volio bi je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje”.

Nakon susreta s visokim predstavnicima EU u Bruxellesu rekao je da “u ovom trenutku u Republici Srpskoj niko ne radi na pitanjima secesije, ali postoje očekivanja javnosti na tom pitanju, pa i političara koji su dio te javnosti”, te potvrdio da “vidi BiH u smislu vraćanja Daytonu i putu ka EU”.

Izvor: Al Jazeera i agencije