Dodik: Možda će za 60 dana biti kasno da me zovu

Evropska komisija istakla je da javna uprava u Bosni i Hercegovini treba postati profesionalnija, nezavisnija i depolitiziranija (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je u četvrtak da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine neće glasati za odluke.

“Odlučivanje se odnosi na oba doma Parlamentarne skupštine, komisije, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Savjet ministara Bosne i Hercegovine i u tom pogledu odluke neće biti usvajane. Što se tiče drugih nivoa, za sada se sve ostavlja u redovnoj aktivnosti”, kazao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima vlasti iz RS-a na nivou Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Izrazio je zadovoljstvo što je “značajan broj pozvanih došao na sastanak”, dodavši da su se opravdali neki koji nisu došli, a neki nisu ni pozvani.

“Ništa tajno nije urađeno, dogovor je kako se kretati dalje. Svi će raditi, funkcionisati, dolaziti na sjednice, ali neće biti odluka.”

Izostala predsjednica RS-a

Dodik je naveo da će tokom dana biti finaliziran prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u onom dijelu koji se odnosi na strane sudije.

“Danas ili sutra će biti napravljen srpski i hrvatski prijedlog i ići će procedura po poslovniku. Vjerujemo da rješenja mogu da budu korisna i biti prihvatljiva za Bošnjake.”

Naveo je da će mjesta tri stranca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koliko ih trenutno ima, popuniti tri pripadnika bh. konstitutivnih naroda, dok će se ostale sudije birati kao i dosad (dva iz RS-a, četiri iz entiteta Federacija BiH).

“Jasna je priča o Aneksu II [Dejtonskog mirovnog sporazuma]. Jučer su Bošnjaci poručili kako odbijaju da razgovaraju o liniji razgraničenja oba entiteta, koja mora biti markirana. Mi ćemo ih ponovo pozvati i nećemo odustati, ali podvala Bošnjaka kako oni samo provode Dejton najbolje se demistifikuje na ovom pitanju.”

“Ukoliko se sve ovo ne desi, kako je u normalnim procedurama, za 60 dana biće nova sjednica Narodne skupštine [RS-a], tada će možda biti kasno da me zovu.”

Iako se očekivalo, na sastanku nije bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, a, uz Dodika, sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, također iz SNSD-a.

Na sastanku je bio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović i Mirko Šarović, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Mediji su ranije objavili da je sastanak sazvan nakon susreta Dodika s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Ericom Nelsonom, koji je Dodika, prema izjavi iz Ambasade SAD-a, podsjetio da SAD ne traži ni više ni manje nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

‘Sastanak s američkim ambasadorom kao prijetnja’

Dodik je za medije iz RS-a odmah nakon susreta s Nelsonom u Sarajevu izjavio da je taj sastanak doživio kao prijetnju, ali da administracija SAD-a “neće moći da zaustavi odbranu interesa RS-a”.

Nelson je posjetio Dodika netom po okončanju sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je održana u srijedu u Sarajevu, a koja je završena za desetak minuta i na kojoj je protiv svih tačaka dnevnog reda glasao upravo Dodik.

Bila je to prva sjednica državnog Predsjedništva nakon zaključaka usvojenih na sjednici Narodne skupštine RS-a u ponedjeljak, u kojima je, između ostalog, najavljeno da će politički predstavnici RS-a učestvovati u radu, ali ne i u odlučivanju u institucijama na državnom nivou.

Izvor: Al Jazeera i agencije