Dodik: Lično ću fizički da branim policiju

Dodik kaže da na trgu u Banjoj Luci 'nije bilo nikakvog hapšenja; bilo je privođenja' (AP)

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se ljudi na banjalučkom trgu “okupljaju bez zakonskog okvira” i da je svet obišla i slika “napadnutog policajca”.

On je za Prvu televiziju rekao da policija ne sme da se tuče jer se onda tuče država te da će on “lično fizički da brani policiju”.

Dodik je povodom dešavanja u Banjaluci rekao i da u početku nije reagovao jer je smatrao da “ne treba”.

“Ništa nisam rekao zato što sam obaviješten da je po nalogu Tužilaštva naređeno da se privede gospodin (Davor) Dragičević. Smatram da ja, kao političar, ne bih trebalo da reagujem”, rekao je Dodik.

Dodao je da na trgu u Banjaluci “nije bilo nikakvog hapšenja, bilo je privođenja” te da je šokiran jer su “neki tu doveli djecu”.

‘Tužilaštvo radi traljavo’

Kako je rekao, to je “stravična priča, izgubiti člana porodice i ja se slažem da se taj tužilac ukloni s posla jer posao radi traljavo”.

“Spreman sam da prihvatim tužioce iz Amerike, Evrope, Hrvatske, Srbije da se bave time”, rekao je on i dodao da će se istina znati “kada to Tužilaštvo riješi”.

Kaže da jedan deo medija ima već pripremljenu istinu i da nije čuo da je neko izvestio da se već devet meseci organizuju skupovi bez dozvole.

“A policija se nije ponašala kako hoće, sve su laži i spekulacije, nikome nije polomljena ruka, niko nije hospitalizovan”, rekao je.

Predsednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da je u intreresu svih da se dođe do pravde i istine u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića. Istovremeno je kritikovala način izveštavanja o poslednjim događajima u Banjaluci, te poručila da opozicionari nisu pomogli porodici Dragičević.

“Policija je radila svoj posao, a ono što mene uznemirava kao građanina jeste činjenica na koji način možete da spinujete i napravite svjetsku vijest sa negativnim konotacijama na način da je Banjaluka u haosu. To prouzrokuje izvještavanje o Republici koje je vještačko i nikada nisam čula da se u svijetu, kao, recimo, u Francuskoj, ovako izvještavalo”, navela je.

Izrazila je bojazan da postoje mnogi koji sprečavaju da se dođe do istine i pravde i to koriste za političke manipulacije.

Cvijanović: Opozicija se morala ponašati drugačije

“Pogledala sam mnogo snimaka ovog događaja i vidjela da policajci koriste tijelo, a ne ruke, jer su svjesni situacije. Očekujem od policije i nadležnog tužilaštva da rade posao i nisam saglasna da se političari miješaju u slučaj. Nisu pomogli opozicionari porodici Dragičević”, rekla je Cvijanović.

Institucije, istakla je, moraju da rade svoj posao.

“Ako smo imali priliku da čujemo advokata Anta Nobila da se prije dva mjeseca moglo doći do rješenja slučaja, onda se postavlja pitanje koje su se to sile upetljale da ga nema. Pozivam i druge da definitivno odvoje porodičnu tragediju od postupanja nadležnih organa”, rekla je predsednica i ponovila da je opozicija morala da se ponaša drugačije u tom slučaju.

Oglasila se i Vlada Republike Srpske navodeći u saopštenju da nije zadovoljna dinamikom vođenja istrage u slučaju “David Dragičević” i zahtevom glavnom republičkom javnom tužiocu da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzme sve mere radi hitnog rešavanja tog predmeta.

Vlada Republike Srpske zahteva i od Visokog sudskog i tužilačkog saveta Bosne i Hercegovine da nakon utvrđenih činjenica i preduzetih mera glavnog republičkog javnog tužioca utvrdi postojanje eventualne odgovornosti rukovodstva Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i postupajućih nosilaca pravosudnih funkcija u pomenutom predmetu.

Izvor: Agencije