Dodik: Komšić ne može prijetiti Srbiji

'Zločin na Novom Zelandu je dovoljno strašan da bi iko na njemu sticao prljave političke poene', rekao je Dodik (EPA)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako novoizabrani član bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ne može prijetiti Srbiji i čitavom srpskom narodu, koji je, kako kaže, jedinstven i ne može biti podijeljen nikakvom administrativnom linijom, pa ni rijekom Drinom.

“On [Komšić] pokušava ne samo da dijeli lekcije, već i da prijeti Srbiji i čitavom srpskom narodu”, rekao je Dodik za agenciju Tanjug komentirajući izjavu Komšića, koji je Beogradu poručio kako je granica sa Srbijom na Drini i kako to treba poštovati kako ne bi bilo problema.

“Tužno je to što je Drina jednim svojim dijelom na graničnoj liniji. To je tužno za sve nas Srbe, jer smo mi jedinstven narod, koji ne može biti podijeljen nikakvom administrativnom linijom“, istakao je Dodik.

‘Pogled u matičnu državu’

Srbiji ne može niko prijetiti, pogotovo ne jedan “nemoćni Željko Komšić”, rekao je prvi čovjek RS-a i ocijenio kako Komšić nastupa sa pozicije nedostatka krize identiteta i legaliteta.

“On se ponaša kao čovjek koji dijeli lekcije svima okolo, pa i nama u RS-u. Čovjek koji je zanemario činjenicu da se bira hrvatski član Predsjedništva kao što se bira srpski i bošnjački i da je njegov legitimitet sa stanovišta toga potpuno upitan imajući u vidu ustavnu poziciju koja govori o tome. On želi druge da uvuče u tu svoju igru sumnjivog identiteta”, kazao je Dodik.

On je naveo kako su u RS-u spremni poštivati Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, ali kako je zagledan u Srbiju sa stanovišta svojih prava kao naroda u RS-a, koji “gleda u svoju matičnu državu”, u želji da s njom ostvari maksimalno dobre odnose.

Dodik smatra da Komšić svojom igrom pokušava umanjiti njegov kapacitet.

“To što sam dobio duplo više glasova od njega za člana Predsjedništva me obavezuje da zastupam primarno srpske interese”, napomenuo je on.

Komšić: Granica je na Drini

Dodaje kako će u bh. Predsjedništvo ići nikako drugačije nego kao Srbin koji predstavlja RS i Srbe i da je to njegov identitet.

Ranije je Komšić, u intervjuu za Telegraf.rs, poručio zvaničnom Beogradu kako je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer će u suprotnom, kaže, biti problema.

On je rekao kako će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i da u Beogradu i Zagrebu trebaju znati da je granica na Drini, odnosno Uni.

Izvor: Agencije