Dodik: Izetbegović želi Radončića za ministra sigurnosti

RS će nastaviti slati izvještaje Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Milorad Dodik. (Arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako još uvijek ništa nije dogovoreno te kako on ne pristaje ni na kakvo uvjetovanje.

“Savjet ministara je iznad svih pitanja u Bosni i Hercegovini. Iz Evropske unije su nam rekli da ako formiramo sve nivoe vlasti možemo dobiti mišljenje, i to je bitnije od MAP-a. Gospodin [predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir] Izetbegović je potegao pitanje MAP-a, ali sam rekao da nema uslovljavanja”, kazao je on novinarima u Sarajevu,  dodavši kako “o tome nema saglasnosti i neće je biti”,prenosi agencija Patria.

“„Nema ovdje uslova. Nismo spremni ni na jedan uslov. Ja i [predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan] Čović smo potpisali raniju izjavu, on [Izetbegović] nije. Danas smo raspravljali oko raspodjele resora. Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP,  tako da bi sadašnja ministrica [odbrane Marina Pendeš] dala saglasnost bez stava Savjeta ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra odbrane, pa je li to onda način kako će odlučivati?”, rekao je Dodik, dodavši kako ako neko unilateralno krene da rješava vanjskopolitičke probleme, onda je taj neko spreman izazvati krizu u ovoj državi.

‘Ne rješavam Izetbegovićeve probleme’

On je istakao kako su, kao SNSD, prihvatili tri ministarstva u Vijeću ministara te kako će jedan od kandidata biti iz reda Ostalih i da ima dobrih kadrova.

Dodik je kazao kako je SDA dobila Ministarstvo sigurnosti te kako je Izetbegović rekao da će ministar biti Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SNSD-a je rekao kako on nije došao u Sarajevo “da rješava Izetbegovićeve probleme” te kako se šalje loša poruka, jer se vlast ne formira.

“Zajednička je odgovornost, ali meni je žao što smo dali obećanje u Briselu i ostalo je da se riješi pitanje vlasti”, istakao je on i poručio kako Izetbegović ne može birati SNSD-ove kandidate.

Na pitanje da li će se čuti telefonskim putem kako bi se riješila otvorena pitanja, kako su to ranije u srijedu rekli Čović i Izetbegović, Dodik je kazao kako se čuo s Čovićem i da s njim nema nikakav problem.

Demokratska fronta nije spominjana

Dodik je, odgovarajući na pitanje da li je tokom sastanka spomenuta Demokratska fronta, frekao da nije, ali da jeste Radončić, kao ministar sigurnosti.

“Ja ne mislim da je to loše. Ja ne dozvoljavam da neko bira moje kadrove i ne petljam se u ono što predlaže SDA”, kazao je on.

Agencije navode kako je HDZ BiH dobio ministarstva finansija, civilnih poslova i pravde, dok je SDA dobila ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Članovi SNSD-a će biti na čelu ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice i saobraćaja i komunikacija, a ova stranka ponudit će i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije