Dodik: Inicijativa SDA je rušenje ustavnog poretka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je inicijativa Stranke demokratske akcije (SDA) da pokrene postupak pred Ustavnim sudom BiH o promjeni imena bh. entiteta Republike Srpske “rušenje dejtonskog ustavnog poretka”.

“Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH”, kazao je Dodik te dodao da SNSD prekida sve odnose i razgovore sa SDA što se tiče formiranja Vijeća ministara BiH, dok se ne povuče ova inicijativa. 

“SDA mora jasno izaći i reći da odbacuje tu inicijativu. Ovo je tačka preko koje se ne može preći i ja je neću preći”, kazao je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu te istakao da neće biti “naivan” da napusti Predsjedništvo BiH.

“Ali, vidjećemo hoće li taj organ uopšte da radi”, dodao je. Kazao je i da ne vjeruje Ustavnom sudu BiH gdje sjede tri strana suca te da neće čekati njihovu odluku.

“Da nam ukinu grb, dan republike, zašto bi vjerovali tom sudu. Nećemo čekati odluku tog suda, tražićemo svoje prijatelje i već smo kontaktirali neke.”

‘Ranije postojala Tihićeva inicijativa’

“Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine”, naglasio je Dodik.

“Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije orginalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod uticajem stranaca. SDA želi da na taj način problematizuje RS. Ta inicijativa se neće uskoro biti skinuta sa dnevnog reda. Ovo je inicijativa koja nije spojiva sa Ustavom BiH.”

“SDA ovom inicijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – FBiH i Republika Srpska. Samim tim Srpska je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime”, rekao je Dodik.

On je istakao da je ova inicijativa neprihvatljiva i nespojiva sa Ustavom BiH.

“Zatražićemo zasjedanje NSRS ukoliko bude aktivirana ova inicijativa, a biće preispitan i način mog učešća u radu Predsjedništva BiH. Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH”, poručio je Dodik.

On je optužio Bošnjake da “ne žele nikog drugoga u BiH” te da su stoga “majorizirali Hrvate”, a sada pokušavaju ukinuti RS.

“Ukidanje imena RS nama govori da mi nemamo što tražiti u BiH”, zaključio je Dodik. 

On je za sutra najavio sastanak sa liderima svih partija u NSRS i PS BiH na kojem će se raspravljati o inicijativi SDA.

Izvor: Agencije