Dodik i Dačić: Zločin na Novom Zelandu nema veze sa Srbima

'Zločin na Novom Zelandu je dovoljno strašan da bi iko na njemu sticao prljave političke poene', rekao je Dodik (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik osudio je u petak napad na Novom Zelandu u kojem su, kako kaže, na molitvi ubijeni civili, što, navodi, taj zločin čini još užasnijim i istaknuo kako je potpuno jasno da je napadač Australac i “da nema nikakve veze sa Srbima i ovim prostorom”, prenosi Tanjug.

Naime, internetom kruži snimka za koju ne postoji potvrda autentičnosti niti kada je snimljena, a na kojoj se vidi kako Australac Brenton Tarrant, sudionik u masakru u džamijama na Novom Zelandu, nosi oružje na kojem su ćirilicom ispisana i dva srpska imena, prenio je ranije Tanjug pozivajući se na Daily Mail.

Također, na internetu se pojavila i snimka iz automobila napadača prije nego što je izvršio masakr, čija autentičnost također nije potvrđena, a na kojoj se čuje kako muškarac sluša pjesmu “Od Bihaća do Petrovca sela”, u kojoj se spominje ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Na fotografijama se vidi kako su na spremnicima sa streljivom koje je ubojica koristio ćirilicom ispisana imena Stefan Lazar, Marko Miljanov Popović i neka druga.

“Ne mogu, a da ne primijetim da je u medijskom i dijelu političkog prostora počela besprizorna kampanja protiv Srba jer je, navodno, terorista ‘bio inspirisan’, kako se sugeriše, likovima iz srpske istorije”, rekao je Dodik, kako prenosi RTRS.

Dodao je da medijski napisi i političke kvalifikacije koje u prvi plan ne ističu zločin nego navodne motive i sklonosti napadača ponižavaju goleme žrtve koje je podnijela muslimanska zajednica na Novom Zelandu.

“Zločin na Novom Zelandu je dovoljno strašan da bi iko na njemu na takav način sticao prljave političke poene”, rekao je Dodik.

Dačić: Napad nema veze sa Srbijom

Oglasio se i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je, osuđujući napad na Novom Zelandu, negirao da osumnjičeni ima bilo kakve veze sa Srbijom.

“Srbija nema nikakve veze s tim”, rekao je Dačić, komentirajući izvješća zapadnih medija u kojima se osumnjičeni za masakr u Novom Zelandu dovodi u vezu sa Srbijom.

Dačić je rekao kako Srbija ne traži osvetu za bilo koju njezinu žrtvu u svijetu.

“Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakoga za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesa”, rekao je Dačić.

Australac identificiran kao Brenton Tarrant (28), počinitelj napada na dvije džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno najmanje 49 ljudi, u svom je manifestu, kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih i crnogorskih povijesnih i epskih ličnosti.

Tarant je na Twitteru naveo kako je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u Oslu i na otoku Utoya ubio 77 ljudi. Osim Breivikom, bio je inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta: iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.

“Ne znam ko mu je inspiracija. Čovek nema veze sa Srbijom. Vidio sam i druga imena na popisu, pa pitajte i druge zemlje kakve veze imaju s njim”, sugerirao je Dačić.

Crnadak: Degutantna usporedba sa Srebrenicom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak također je osudio napad na Novom Zelandu, ali i izjavu veleposlanika Bosne i Hercegovine u Australiji Mirze Hajrića, koji je napad usporedio s genocidom u Srebrenici.

Kako je rekao, teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu predstavlja monstruozan zločin proveden nad ljudima koji su se u miru molili Bogu i ocijenio da je izjava veleposlanika Mirze Hajrića kojom napad povezuje s genocidom u Srebrenici i Bosnom i Hercegovinom degutantna i usmjerena protiv suživota u Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug od sarajevskog portala Klix.

“To se vidi i iz antisrpske histerije koju je izjava proizvela u dijelu sarajevskih medija. Opasno je i veoma neodgovorno ludački čin jedne poremećene i bolesne osobe dovoditi u vezu sa jednim narodom na način kako je to uradio ambasador Hajrić”, rekao je Crnadak.

Izvor: Agencije