Dodik i Čović predlažu novi zakon o Ustavnom sudu BiH

Čović i Dodik razgovarali i o funkcioniranju vlasti na državnom nivou (Srna)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović najavili su da će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će izraditi ove dvije stranke.

„Dogovorili smo da u narednom periodu kroz radnu grupu napravimo jedan novi prijedlog zajedničkog zakona o Ustavnom sudu, koji bi bio prvi takve prirode u BiH – prijedlog dvije partije i dva naroda. BiH nema zakon o Ustavnom sudu, nego on radi po pravilima koja sam donese. Ustavni sud treba da odlučuje o ustavnosti opštih akata i prilagođavanju s Ustavom, a ovdje se Ustavni sud postavlja kao političko tijelo za odlučivanje“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da će dvije stranke u narednim danima raditi na izradi i usaglašavanju teksta spomenutog zakona koji, ukoliko žele, mogu podržati i druge političke partije.

Dodik je poručio da će vlasti RS-a napustiti dogovor o provedbi reformske agende, ako Evropska unija uvede sankcije zbog referenduma o Danu RS-a. On je rekao da ne očekuje usvajanje rezolucije o osudi referenduma niti negativne ocjene u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH.

Srebrenica ‘čista izborna priča’

Čović i Dodik poručili su na sastanku u Banjoj Luci kako neće dozvoliti da Stolac i Srebrenica postanu „gradovi slučajevi“ nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

„Neko je želio napraviti slučaj Stolac“, kazao je Čović i dodao kako su se sve bošnjačke stranke organizirale s ciljem da „Stolac mora pasti“.

Čović je podsjetio kako je predsjednik Općinske izborne komisije u Stocu deset dana ležao u bolnici, nakon što je povrijeđen u napadu s kojim se dovodi u vezu jedan od tamošnjih kandidata za načelnika.

„Moramo znati zbog čega su ovi izbori poništeni i tko je odgovoran za fizička stradavanja. Stolac ne može postati slučaj kao što neko pokušava napraviti slučaj od Mostara“, rekao je Čović.

Dodao je kako je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović navodno kazao na jednom iftaru u Mostaru kako će „u Mostaru biti izbori kada Bošnjaci to odluče“.

Govoreći o Srebrenici, gdje je Centralna izborna komisija utvrdila pobjedu srpskog kandidata za načelnika Mladena Grujičića, a nezavisni kandidat Ćamil Duraković traži ponovno brojanje glasova, Dodik je rekao kako je „Srebrenica čista izborna priča“.

„Konačno je bilo vrijeme da se tamo to prihvati. Potočari kao mjesto tragedije, stradanja imaju da budu poštovani. U političkom smislu, Srebrenica će biti potpuno, potpuno drukčija priča“, dodao je.

Dodik: Ne postoji dijalog u BiH

Govoreći o odnosima u vlasti na državnom nivou, Dodik je rekao kako je Čovića upoznao s neradom u državnim institucijama.

„Situacija u BiH je rovita. Mnogo je problema. Ne postoji dijalog u Bosni i Hercegovini. Pokušavaju se nametnuti stvari. Postoje špekulacije, postoje kabinetska odlučivanja predstavnika RS-a u zajedničkim institucijama“, rekao je Dodik.

Čović je kazao kako je želja HDZ-a da koalicija sa SDA izdrži, ali da svaki građanin može vidjeti kako funkcionira parlament.

„Mi već odavno nemamo parlamentarne većine“, kazao je.

Dodao je kako će uskoro razgovarati s Izetbegovićem „i vidjeti kako neke stvari ubrzati“.

Kazao je kako su se on, Izetbegović i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić već sastajali, a sada je red da ono što su stranački lideri dogovorili provedu njihovi predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Izvor: Al Jazeera