Dodik: Formiranje Vijeća ministara BiH do kraja marta

Prošle su dvije godine i nije bilo nijednog poteza od onog što je rečeno, rekao je Dodik (Tanjug)

Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da će u ponedeljak u Sarajevu biti održan sastanak u vezi sa formiranjem Saveta ministara Bosne i Hercegovine te veruje da će taj posao biti okončan do kraja ovog meseca i posete komesara za politiku susedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johanesa Hana Sarajevu.

“Danas imamo sastanak u Sarajevu i mislim da imamo finalnu izjavu o principima vezano za formiranje vlasti”, rekao je on i dodao da se na nivou Bosne i Hercegovine ne pravi nikakva koalicija, ni politička ni programska.

Nakon što se potvrdi ta izjava, kako kaže, razgovaraće se o podeli resora u Savetu ministara.

“Okupljeni smo u skladu s Ustavom i zakonima, te vjerujem da ćemo danas to uspjeti da finalizujemo. Što se nas tiče, sadašnji tekst te izjave je prihvatljiv i očekujemo da se drugi partneri s tim slože. Moguće je da narednih dva-tri dana imamo sjednicu Predsjedništva BiH i predložimo predsjedavajućeg Vijeća ministara”, rekao je Dodik.

Tri zadatka važna za EU

Dodik je u izjavi novinarima u Banjaluci rekao da Evropska unija iskazuje očekivanja da formiranje Saveta ministara bude završeno što pre te da su i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine tokom posete Briselu istakli da će to biti okončano tokom marta.

Tamo su, kaže, tada postavljena tri zadataka važna za Evropu: pitanje rominga, akreditacija visokoškolskih ustanova i formiranja Saveta ministara, koje jedino nije završeno.

Dodik je ponovio da je do sada sve rečeno o tragičnom stradanju Davida Dragičevića, čiji su posmrtni ostaci izmešteni iz Banjaluke u Austriju.

Ističući da je tužilaštvo jedino nadležno za taj slučaj, još jednom je izrazio saučešće porodici.

Ponovio je tvrdnju da je opozicija “koristila” grupu Pravda za Davida te dodao da treba da se prestanu politizirati stvari, a apeluje na tužilaštvo da završi svoj posao i da se procesuiraju oni koji nisu uradili svoj deo posla u tom predmetu.

Izvor: Agencije