Dodik formira rezervni sastav policije

Dodik pozvao sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u BiH (Srna)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će taj bh. entitet uvesti rezervni sastav policije radi efikasnije borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poslije sastanka s predstavnicima koalicionih partnera – Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), rekao je da će zbog toga biti predložene izmjene zakona u toj oblasti, pozvavši sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u BiH.

Lideri vladajućeg bloka konstatirali su da RS i BiH nemaju kapacitet za primanje izbjeglica sa Bliskog istoka, a ponovili su da će taj entitet održati referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Problem popisa

Ponovljeno je i da Sud i Tužilaštvo BiH nisu u skladu s Ustavom BiH i da RS ne prihvata rad tih institucija, prenosi agencija Beta.

Vladajući blok u RS-u smatra da rezultati popisa treba objaviti što prije, ističući da je rezidentni (stalni) stanovnik onaj ko je živio u BiH godinu prije popisa i ko može dokazati da će tu živjeti godinu poslije provođenja popisa.

“Rezidentni stanovnik” je osnovni problem oko kojeg ne postoji saglasnost između entitetskih zavoda za statistiku za utvrđivanja metodologije obrade popisa stanovništva obavljenog još 2013. godine.

Predstavnici vladajuće koalicije ocijenili su da je nelikvidnost u RS-a jedna od otežavajućih okolnosti, kao i da će se insistirati na poboljšanju rada javnih preduzeća.

Lideri vladajućeg bloka u entitetu RS potvrdili su da će na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za oktobar, imati zajedničke kandidate za pozicije gradonačelnika i načelnika.

Izvor: Agencije