Dodik: Einstein je bio u pravu

Milorad Dodik: Svim legalnim sredstvima borimo se za očuvanje Daytona i RS-a (Fena)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se napadi na njega i ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića ne zasnivaju na činjenicama, nego na predrasudama.

“Ovo je potvrda da je Albert Einstein bio u pravu kada je rekao da je lakše razbiti atom nego predrasude”, prokomentirao je on za beogradsku Politiku, reagirajući na napade na njega i Jeremića zbog navodnog pokušaja da se preko RS-a destabilizira region.

Napad na Dodika i Jeremića uslijedio je nakon Jeremićevog pokušaja da preko predstavnika RS-u u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine obezbijedi bh. podršku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) za osudu odluke kosovskih vlasti da na sjever Kosova pošalju specijalnu policijsku jedinicu, prenosi Srna.

Dodik je ocijenio očekivanom izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da će Bosna i Hercegovina pri odlučivanju u Vijeću sigurnosti UN-a voditi računa prije svega o vlastitim interesima, a ne o interesima Srbije, ili čak Kosova.

“Komšić ne želi sukob sa silama koje su Srbiji otele Kosmet, jer one igraju značajnu ulogu i u Bosni i Hercegovini. One duvaju u jedra bošnjačkog političkog čamca, kojeg njegovi veslači – sarajevska politička elita – goni prema luci koju bih nazvao unitarna Bosna i Hercegovina. Komšić i njegovi istomišljenici ne žele da izgube podršku stranaca u ostvarivanju ovog cilja”, smatra Dodik.

Žandar na Balkanu

Izjavu potpredsjednika Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Mire Lazovića da su “Dejtonski mirovni sporazum, RS i njen odnos prema vlastitoj državi Bosni i Hercegovini ključni problemi regiona” Dodik je ocijenio kao poziv na rušenje Daytona i ukidanje RS-a.

“Svim legalnim sredstvima borimo se za očuvanje Daytona i RS-a. I to je sarajevskim političarima prepreka da u miru ostvare svoj ratni cilj: da Bosna i Hercegovina bude država bošnjačkog naroda, u kojoj bi ostala dva naroda – Srbi i Hrvati – bili marginalizovani. Ja im poručujem da u tome neće uspjeti”, poručio je Dodik.

Reagirajući na izjavu analitičara Peje Gašparevića, koji Jeremićevu konstataciju da poruka njemačke kancelarke Angele Merkel da na sjeveru Kosova treba ukinuti paralelne institucije može imati strateške posljedice po Balkan, vidi kao “odjek nekadašnjeg viđenja Srbije kao žandara na Balkanu”, Dodik je rekao da Gašparević robuje Kominterninoj matrici o Srbima kao ugnjetavačima ostalih jugoslovenskih naroda.

“Činjenice govore suprotno – Srbi su od Kosovske bitke do danas najveći stradalnici i gubitnici na Balkanskom poluostrvu. Imajući u vidu ukupnu političku situaciju, neophodno je da se svi srpski vodeći političari u regionu sastanu i da utvrde političke principe koje će svi provoditi”, smatra Dodik.

Izvor: Agencije