Dodik: BiH nije država

Dodik je potvrdio kako ni sâm ne smatra zemlju u kojoj živi državom, najavivši borbu protiv nasilja iz Sarajeva (Rade Preli? / Tanjug)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je Banjoj Luci kako Bosna i Hercegovina nije država, a poziciju Srba u toj zemlji usporedio je s odvođenjem njihovih sunarodnjaka u koncentracijski logor Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata.

Dan nakon što je napao predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zorana Milanovića zbog njegovih izjava o BiH i Srbiji, Dodik je izrijekom potvrdio kako ni sâm ne smatra zemlju u kojoj živi državom, najavivši “borbu protiv nasilja iz Sarajeva”.

Milanović je prije nekoliko dana izjavio kako BiH nije država, a Srbe je nazvao “šakom jada”.

“Milanović je po više osnova iskompleksiran političar i čovjek. Živi pod teretom imena koje neodoljivo ‘miriše’ na srpsko. Gubi izbore, a ne shvata zašto. Milanović pola dana živi kao partizan, a pola kao ustaša i kao većina političara sa hrvatske scene vuče viševjekovni kompleks od Srba”, rekao je Dodik.

Zapaljiva retorika

U još jednom u nizu istupa obilježenih zapaljivom retorikom Dodik je, u govoru na svečanosti u povodu 20. obljetnice osnutka njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nazvao BiH “surogatom koji nije uspio postati državom”. Državom je pak proglasio entitet kojemu je na čelu.

Prema njegovim riječima, BiH nije uspjela da bude država, jer “sve što se ovde gradilo bilo je na bazi nasilja”.

“Tražim od svih da se Republika Srpska slavi kao država”, kazao je Dodik na svečanosti gdje se u nazočnosti ruskog i kineskog veleposlanika u BiH intonirala himna Srbije, te himna Republike Srpske.

Ponovno nije bilo ništa od znakovlja države BiH u kojoj su dotični veleposlanici akreditirani.

‘Borba protiv nasilja iz Sarajeva’

Nakon što je raspisivanjem referenduma najavljenog za 25. rujna najavio kako će odbiti poštovati odluke Ustavnog suda BiH, Dodik se opet okomio na Sud i Tužiteljstvo BiH.

Ogorčen je zbog sudske odluke kojom je ranije ovog tjedna utvrđena zakonitost uknjižbe svih vojnih objekata na ime MiInistarstva obrane BiH i smatra to “otimačinom imovine Republike Srpske”.

“Nametnuti Sud i Tužilaštvo BiH kažnjavaju sve što je srpsko. Neću to dozvoliti, hoću se pobuniti i neću biti glup. Niko nam ne može oduzeti imovinu jer je to odlučeno ustavom i Daytonom. Nigdje ne piše da imovina pripada BiH”, poručio je Dodik stranačkim sljedbenicima.

Pozivajući svoje pristaše na otpor tijelima državne vlasti BiH, Dodik ih je potaknuo da u tome budu “beskompromisni”.

“Nismo kao oni koji su vođeni u Jasenovac sa nadom da će im tamo biti dobro. Naša borba protiv nasilja u Sarajevu je beskompromisna. Ako danas ukinu Dan Republike Srpske, sutra će tražiti ukidanje Republike Srpske”, kazao je Dodik.

U tom je smislu zaključio kako je “blizu odluke da odbaci pravosuđe BiH koje krši Ustav, Dejtonski mirovni sporazum i otima prava Republike Srpske”.

Čestitke SNSD-u povodom 20 godina rada uputili su predsjednik Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev te Komunistička partija Kine.

Izvor: Agencije