Dodijeljene nagrade na ZagrebDoxu

U Zagrebu se zatvara ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji. Dodijeljene su i nagrade najboljim ostvarenjima iz cijeloga svijeta, a dva posebna priznanja dobili su autori iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Jedan dan za upoznavanje protagnoista, tri i po dana za snimanje – dovoljno da dokumentarac Veruda – film o Bojanu dobije posebno priznanje na ZagrebDoxu – ono mladim autorima.

Priča je to o probaciji, portret bivšeg zatvorenika koji se pokušava reintegrirati u društvo. Okolnosti snimanja, kaže 31-godišnji reditelj Igor Bezinović, odredile su stil zbog kojeg je i nagrađen.

„Kako smo imali ograničen broj dana snimanja, kako je rađen u televizijskoj produkciji film, onda smo to odlučili okrenuti u našu prednost. I film je, zapravo, cijeli smišljen tako da se protagonist cijelo vrijeme obraća direktno kameri, da je svaka situacija nekako malo čak i namještena i to je nekakva stilska posebnost ovog filma”, kaže Bezinović.

Odlučivali ukusi

Mnogo duže od tri i po dana, svoj film – Rus – snimao je drugi nagrađeni autor, Eldar Emrić iz Bosne i Hercegovine, dobitnik posebnog priznanja u konkurenciji regionalnog programa. Četiri godine pratio je osobnu priču o čovjeku koji je promijenio tri imena, tri politička sistema, tri žene i tri vjeroispovjesti.

„Na ovim prostorima bivše Jugoslavije, države, kako god, postoji taj specifikum pričanja priče – storytelling, kako se ta priča postavlja. I to je neki prepoznatljiv po meni faktor u dokumentarnom filmu”, kaže reditelj Emrić.

Zagrebačkoj publici u sedam dana predstavljeno je gotovo 150 filmova u međunarodnoj, regionalnoj i drugim kategorijama.

„Jedan od nagrađenih filmova ovdje je Vrtni ljubavnici, finski film. Nakon tog filma imate osjećaj da ste upoznali Fince, da znate njihov način razmišljanja, da ste upoznali njihovu kulturu i civilizaciju, njihov svjetonazor”, kaže Vinko Brešan, član žirija.

Kvalitet je, kaže, bio na takvom nivou da su o pobjednicima odlučivali – ukusi. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera