Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu

Amerikanci James Rothman i Randy Schekman i Nijemac Thomas Sudhof dobili su Nobelovu nagradu za medicinu u 2013. godini za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta, saopštila je u ponedjeljak Nobelova skupština.

“Rothman, Schekman i Sudhof otkrili su izuzetno precizan kontrolni sistem za transport i isporuku ćelijskog tereta”, navodi se u saopštenju, koje je objavljeno u švedskom institutu Karolinska.

“Ova divna otkrića su važna zbog razumijevanja rada ljudskog tijela i posljedica oboljenja različitih organa, kao što su bolesti nervnog sistema, dijabetes i imunološke bolesti”, rekao je Jan-Inge Henter, profesor dječije onkologije na institutu Karolinska.

Dobitnici, koji rade na američkim univerzitetima, podijelit će novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna, odnosno 1,2 miliona dolara.

Nobelova nagrada za medicinu je prva koja se dodjeljuje svake godine.

Imena dobitnika Nobelovih nagrada biće objavljena u narednih sedam dana, osim za književnost, čiji će dobitnik biti poznat nešto kasnije.

Književnici na kladionici

Dobitnik Nobela za mir bit će poznat u petak, 11. oktobra, a dobitnik Nobela za ekonomiju u sljedeći ponedaljak, 14. oktobra.

Kao ni ranijih godina, Švedska akademija nije dala ni najmanji nagovještaj o tome ko je ovogodišnji laureat na polju književnosti.

U medijima i na kladionicama najveće se šanse daju japanskom piscu nadrealizma Harukiju Murakamiju. Slijede američka autorka Joyce Carol Oates, mađarski pisac Peter Nadas i norveški književnik i dramaturg Jan Fosse.

Šansu za osvajanje Nobela, po mišljenju književnih krugova u Stokholmu, imaju još dvije književnice, Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič i Alžirka Assia Djebar.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je kineski romanopisac Mo Yan.

Nagrade će biti uručene od 5. do 13. decembra, na svečanostima u Štokholmu i Oslu.

Ove godine je za Nobelovu nagradu za mir nominovan rekordan broj kandidata, čak 259, među kojima je 50 organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije