Dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

U obrazloženju Švedske akademije navodi se da su svojim istraživanjem troje laureata 'znatno poboljšali sposobnost u borbi protiv globalnog siromaštva' (EPA)

Dobitnicima Nobelove nagrade iz područja ekonomskih znanosti za 2019. proglašeni su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer “zbog njihova eksperimentalnog pristupa ublažavanju globalnog siromaštva”, priopćila je Kraljevska švedska akademija nauka, prenosi Anadolija.

U obrazloženju Akademije navodi se da su svojim istraživanjem troje laureata “znatno poboljšali sposobnost u borbi protiv globalnog siromaštva”.

“U samo dva desetljeća njihov novi pristup zasnovan na eksperimentima transformirao je ekonomiju razvoja, što je polje istraživanja u procvatu. Ovogodišnji su laureati uveli novi pristup dobivanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva. Kao rezultat jedne od njihovih studija, više od pet milijuna djece u Indiji imalo je koristi od programa podučavanja u školama”, navodi se, među ostalim, u obrazloženju.

Svečanost 10. decembra

Nagrada u području ekonomskih znanosti, koja je uvedena znatno kasnije i nije predviđena Nobelovom oporukom, dodjeljuje se posljednja.

Prethodno su proglašeni dobitnici nagrade za fiziologiju ili medicinu, kemiju, književnost i mir.

Svečanost dodjele nagrade održava se 10. prosinca, na dan kad je preminuo Alfred Nobel.

Izvor: Agencije