Dodig i Čilić u drugom kolu US Opena

Dodig je sa 6:0, 6:1, 6:2 savladao Japanca Hirokija Moriyu (Getty Images)

Hrvatski teniseri Ivan Dodig i Marin Čilić plasirali su se u drugo kolo Grand slam turnira US Open koji se igra u New York za ukupnio nagradni fond od 24,054 miliona američkih dolara.

Uspjeh Ivanović, Jovanovski i Janković

Teniserka iz Srbije Ana Ivanović uspješno je startala na Otvorenom prvenstvu SAD-a, savladavši u utorak u 1. kolu Ukrajinku Elinu Svitolinu sa 6:3, 6:2.

Ivanović će se u 2. kolu sastati sa Šveđankom Sofijom Arvidson, koja je savladala japansku veteranku Kimiko Date-Krum sa 6:4, 6:2.

Teniserka iz Srbije Bojana Jovanovski također se plasirala u 2. kolo US Opena, pošto je u utorak navečer na startu takmičenja savladala Njemicu Monu Bartel sa 4:6, 7:5, 6:2.

U 2. kolu Jovanovski će se sastati s pobjednicom meča između Slovakinje Dominike Cibulkove i Šveđanke Johane Larson.

I treća teniserka iz Srbije Jelena Janković zabilježila je pobjedu u 1. kolu.

Ona je slavila protiv Ukrajinke Katerine Bondarenko sa 6:1, 6:2.

Dodig je sa 6:0, 6:1, 6:2 savladao Japanca Hirokija Moriyu, dok je Čilić, 12. nositelj turnira, nadigrao naturaliziranog Australca rođenog u Jajcu Marinka Matoševića sa 5:7, 2:6, 6:4, 6:2, 6:4.

Hrvatski teniser Ivo Karlović nije se uspio plasirati u 2. Kolo US Opena, a bolji od njega bio je malo poznati Tajvanac Jimmy Wang sa 7:6 (4), 6:7 (8), 6:1, 6:4.

Wang se trenutno nalazi na 182. mjestu ATP liste i u glavni turnir na US Openu ušao je kroz kvalifikacije, ali Karlović mu u tri sata igre niti jednom nije uspio oduzeti servis.

Karloviću je ovo bio prvi susret nakon dva mjeseca i ispadanja u 2. kolu Wimbledona.

Nakon toga je, zbog povrede gležnja morao propustiti Olimpijske igre (OI) u Londonu.

Federer bez problema

Prvi reket svijeta, Švicarac Roger Federer, izborio je nastavak takmičenja na Otvorenom prvenstvu SAD savladavši domaćeg takmičara Donalda Younga sa 6:3, 6:2, 6:4.

U drugom kolu je i trećerangirani Britanac Andy Murray. On je u prvom kolu pobijedio Rusa Aleksa Bogomolova rezultatom 6:2, 6:4, 6:1.

Slovenac Blaž Kavčič posrnuo je na prvoj prepreci na takmičenju u New Yorku. Njega je sa 6:4, 7:6, 3:6, 6:3 savladao Italijan Flavio Cipola.

Kada je riječ o dijelu turnira za teniserke, Hrvatica Petra Martić pretrpjela je poraz od Australke Samanthe Stosur, sedmorangirane takmičarke, od 1:6, 1:6.

Prva teniserka turnira, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka lako je nadigrala Ruskinju Aleksandru Panovu (6:0, 6:1), Čehinja Petra Kvitova, koja je peta nositeljica, sa 7:6, 6:1 savladala je Slovenku Polonu Hercog, dok je treća nositeljica Marija Šarapova iz Rusije pobijedila Mađaricu Melindu Czink 6:2, 6:2.

Izvor: Agencije