Oglasi

Dodatne izmjene Zakona o radu u Srbiji

Sindikati zaprijetili štrajkom zbog 'zakona po mjeri poslodavca', a Socijalno-ekonomski savjet odlučio da zakon ide na doradu.

Nacrt izmjena Zakona o radu, o kojem je u Srbiji nedavno završena javna rasprava, ide na doradu, odlučeno je na sastanku Socijalno-ekonomskog savjeta Vlade.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će biti formirana nova radna grupa, koja će pripremati prijedloge izmjena tog Zakona.

Povlačenje Zakona o radu već mjesecima traže sindikati u Srbiji koji, u protivnom, prijete masovnim štrajkom i demonstracijama.

Reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović javila je iz Beograda da su se sindikati bunili jer smatraju da izmjene obespravljuju radnike, te najavili štrajkove u petak ukoliko izmjene budu usvojene.

'Po mjeri poslodavca'

Sindikati kažu da je zakon krojen po mjeri poslodavaca, a ne radnika.

Između ostalog, protive se prijedlogu da se minuli rad obračunava samo za rad kod određenog poslodavca, a da se ne uzima u obzir potpun radni staž.

Branislav Čanak o izmjenama zakona

Sindikati se ne slažu s prijedlogom da otpremnine budu smanjene sa tri na dvije prosječne zarade, niti s prijedlogom naknada za godišnji odmor i obračunavanja otpremnina u slučaju otkaza.

Branislav Čanak, predsjednik sindikata sindikata Nezavisnost, rekao je za Al Jazeeru kako je ministar privrede Saša Radulović na izvjestan način uzeo zakon koji ne pripada njegovom resoru, ali i da sindikati zamjeraju Ministarstvu rada što je dozvolilo da se to desi.

Čanak ističe kako se predloženim promjenama brišu brojni standardi odavno usvojeni u radnom zakonodavstvu.

Kako je kazao, radnici s prosječnom platom od 400 eura izgubili bi 50 eura mjesečno, odnosno otprilike 600 eura godišnje.

Veliki broj njih bio bi primoran da izgubljene prihode nadomjesti vjerovatno u sivoj ekonomiji, rekao je Čanak.

On je istakao da sindikati neće odustati od poziva na štrajkove i proteste dok se ne obnove pregovori.

"Moramo da vidimo da li Srbiji treba nov zakon ili prepravke starog zakona", rekao je Čanak.

Vučić: Zakon nije povučen

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da se ne radi o povlačenju zakona, nego obezbjeđivanju dodatnog vremena.

"Zakon o radu nije povučen iz procedure", Rekao je Vučić, te dodao da Nacrt izmjena zakona nije bio ni u Vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri.

"Mi smo samo rekli da smo spremni da razgovaramo o svemu, da nađemo zajednički imenitelj bar kad je reč o nekim pitanjima i to i s radnicima, poslodavcima i sindikatima. Mislim da je to na radost svih građana ove zemlje, da pokušamo da to uradimo u narednih mesec, dva ili tri, da donesemo dobar zakon koji će omogućiti lakše poslovanje poslodavcima i normalan položaj radnika koji će biti stimulišući, a ne demotivišući", rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije