Doček za srebrne bh. paraolimpijce

Dok Bosna i Hercegovina i dalje čeka na svoju prvu olimpijsku medalju, na paraolimpijska odličja reprezentacija te zemlje je pretplaćena. Na posljednih pet Paraolimpijskih igara bh. tim u sjedećoj odbojci uvijek je igrao u finalu – iz Rio de Janeiraa su se vratili sa srebrom.

Doček za sportiste koji nikad nisu razočarali sunarodnjake – tako je bilo i u Riju, gdje su osvojili treće paraolimpijsko srebro. Povratak u domovinu uvijek je emotivan trenutak za igrače koji su za nastup u reprezentaciji spremni sve žrtvovati. Iako je pet dana proveo u brazilskoj bolnici, Benis Kadrić finale nikako nije želio propustiti.

“Izrazio je želju da igra, iako doktor nije dozvolio, on se spremio i odigrao taj meč… Hvala mu”, rekao je Sabahudih Delalić, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iran je, ipak, zaustavio bosanskohercegovačke odbojkaše u finalu. Najtrofejnija reprezentacija u tom sportu u svojim je redovima imala 246 centimetara visokog gorostasa Mehrzada, koji je donio prevagu u borbi za zlato. Šesto za Irance na Paraolimpijskim igrama.

‘Davno smo prestali brojati medalje’

“Malo nam je falilo, iskreno, malo… Veliku prevagu je činio on [Mehrzad]. Svaku akciju koju smo zaustavili koja nije išla preko njega je bilo blokirano. Svaka naredna je išla na njega i ne postoji mogućnost bloka, odbrane”, rekao je Nizam Čančar, reprezentativac Bosne i Hercegovine.

“Nemoguće je igrati protiv tog čovjeka na mreži, koji je u prosjeku visočiji od nas za 50-60 centimetara. Vidjeli ste da je njegova glava iznad mreže, koju mi dohvatimo našom šakom. Jednostavno, ne možete naći rješenje”, dodaje bh. reprezentativac Dževad Hamzić.

“Pobijedili su, svaka im čast, ali nadamo se za dvije godine, na Svjetskom prvenstvu, da ćemo odbraniti zlato i pobijediti taj Iran. I, ako-Bog-da, za četiri godine vratiti zlato koje smo izgubili sada u Riju”, naglasio je bh. reprezentativac Adnan Kešmer.

S medaljom oko vrata vraćali su se svake godine u protekle dvije decenije. Tačan broj osvojenih odličja ne znaju ni sami.

“Pa, ne mogu se sjetiti, ali mislim da je blizu 20”, kaže Delalić.

“Tačan broj ne znam, prestali smo davno brojati”, dodaje Hamzić.

‘Jedva čekamo na trening’

A bilo je 20 medalja na najvećim takmičenjima, od čega je 14 zlatnih. Na evropskim prvenstvima prvaci su devet puta zaredom. Vlasnici su i tri svjetska naslova. U pet nastupa na Paraolimpijskim igrama osvojili su dva zlata i tri srebra. Iako se radi o nevjerovatnoj kolekciji, ne namjeravaju stati.

“Sljedeći put, na Svjetskom prvenstvu, kada se vidimo, sigurno da ćemo imati u vidu, šta god da bude, neće biti ovako s naše strane. Morat će puno više Iran da pokaže da nas dobije”, kazao je Mirza Hrustemović, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Evo, sutra da [Hrustemović] kaže imate trening, mi odmah idemo na trening i jedva čekamo. To je uvijek bio naš plus u odnosu na neke druge”, dodaje bh. reprezentativac Asim Medić.

Za ovaj tim Rio je stvar prošlosti. U mislima su već okrenuti prema Evropskom prvenstvu naredne godine te Svjetskom prvenstvu u Holandiji 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera