Dobri duh Kastela vraća streličarstvo u modu

Ranka Bujića su varaždinski vitezovi proglasili sebi ravnim prošle godine (Al Jazeera)

Piše: Mladen Obrenović

Svaki stari bosanski i hercegovački grad, nastao u Srednjem vijeku, ima svoju povijest i nudi priče za koju bi vjerojatno svaki holivudski scenarist dao bogatstvo i pretvorio ga u predložak u film. No, u Bosni i Hercegovini još nema dovoljno ideja, niti inicijative da se te priče, ako ne u film, pretvore u nešto što bi moglo donijeti koristi lokalnoj zajednici i poboljšati turističku ponudu.

Svjestan je toga i Ranko Bujić, jedini vitez streličar u Bosni i Hercegovini. Taj je svestrani Banjalučanin časnu titulu ponio prošle godine, kad su ga sebi ravnim proglasili vitezovi iz reda Svetog Nikole u Varaždinu. Inauguracija, koju je vodio meštar Radivoje Miladinović bila je prava mala svečanost i po svim viteškim pravilima, baš kao u starim vremenima.

„Plemić se rađa, a vitez se postaje. I tu sam titulu očigledno zaslužio promovisanjem kvaliteta života u Srednjem vijeku i prikazivanja istorije u 3D varijanti, ali sa živim ljudima“, reći će Ranko.

Bujić koristi tzv. long bow ili tradicionalni luk [Ustupljeno Al Jazeeri]

„Kao što kulturno-umjetnička društva rade kroz svoju usmjerenost na kulturni identitet, mi bismo se orijentisali na istoriju. Oni su okrenuti civilnom aspektu, a vitezovi nekom vojnom, pa bi to bila odlična prilika prikazati burnu istoriju Kastela koji je bio u kontaktu sa praktično svim civilizacijama na prostoru Balkana. Svaka od njih ostavila je značajan trag na grad i stvarno postoji veliki broj događaja koji se mogu koristiti u prikazima“, konstatira Šukalo.

I baš kao što planiraju u Banjoj Luci, a već rade u Stocu, na sličan bi način na njegovanju povijesne baštine mogli početi raditi i drugdje u Bosni i Hercegovini. I ne moraju to biti uvijek biti prikazi velikih bitaka, jer je ratova na ovim prostorima i previše. Dovoljno je samo ljude, barem na kratko, vratiti u neka sretnija, ljepša, bezbrižnija vremena. I svi će biti zadovoljni.

Izvor: Al Jazeera