Oglasi

Dobitnica nagrade za ljudska prava ne može u SAD

Vian Dakhil, iračka aktivistica za zaštitu prava Jazida, zbog Trumpove uredbe, ne može u Washington po nagradu.
Iračka advokatica dobitnica je najviše nagrade za ljudska prava i pravednost koju dodjeljuje Fondacija LantosReuters

Istaknuta iračka aktivistica za zaštitu prava Jezida, advokatica Vian Dakhil trebala je doći u Washington da primi nagradu za ljudska prava koja joj je dodijeljena za zasluge u pomoći jezidskoj manjini u Iraku, objavila je američka tv mreža NBC

Prema uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, među kojima je i Irak, zabranjuje se ulazak u SAD, te Dakhil neće moći prisustvovati svečanoj dodjeli nagrada.

"Imam vizu, no ne znam hoću li moći ići", rekla je u utorak u telefonskom razgovoru iz Bagdada Dakhil za NBC. "Bojim se da bi mi neko na aerodromu u SAD-u mogao reći: Ne, vi ne možete ući", rekla je.

Iračka advokatica dobitnica je najviše nagrade za ljudska prava i pravednost koju dodjeljuje Fondacija Lantos.

Dakhil je prepoznata zbog "hrabre odbrane Jezida koji su bili žrtve strašnog genocida ISIL-a prije dvije godine i zbog spasilačkih misija  za zaštitu porobljenih jezidskih žena", navodi se na internetskoj stranici fondacije.

Jedini jezidski advokat u iračkom parlamentu

Jezidi su dio stare etnoreligijske skupine koji su posebno bili na udaru ISIL-a, , a nad mnogim pripadnicima manjine borci ISIL-a počinili su zvjerstva. Hiljade jezidskih žena odvedeno je u ropstvo ISIL-a. Vjeruje se da je u ropstvu još uvijek više od 2000 žena.

Za vrijeme navale ISIL-a 2014. Dakhil je u iračkome parlamentu održala potresan govor u kojem je preklinjala za spas svog naroda, a video snimka tog govora obišla je svijet.

Tri dana nakon toga tadašnji američki predsjednik Barack Obama zapovjedio je ciljane zračne napade na Irak i humanitarne akcije za pomoć jezidskim civilima.

Dakhil je jedini jezidski advokat u iračkom parlamentu. 

Upitana kako se osjeća u vezi sa zabranom ulaska u SAD, Dakhil je rekla: "Osjećam se vrlo loše. Ne zato što ne mogu ići i primiti nagradu, nego zato što Trumpova odluka ne pravi razliku između žrtava, običnih ljudi, i terorista. Nisu svi Arapi teroristi". 

Dodjela nagrade održat će se 8. februara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.