Dobit privrede Srbije 1,2 milijarde eura

Privreda Srbije je poslovala pozitivno prvi put od izbijanja ekonomske krize. Agencija za privredne registre navodi da je prošle godine ostvaren profit i da je povećan broj zaposlenih. Istovremeno, četvrtini kompanija u Srbiji prijeti stečaj ili likvidacija, jer im dugovi premašuju vrijednost kapitala.

Sedam godina Dragan Kocić je u poslu izrade pečata. Kako bi privukao što veći broj mušterija, radnju je otvorio pored jedne državne institucije. Svake godine, kaže, izrađuje približno isti broj pečata, tako da se, kada je poslovanje u pitanju, nisu razlikovale mnogo 2015. i 2014. godina.

“Ne puno. Neki meseci variraju, neki ne, ali u principu, kada svedeš, godišnje je tu negde. Male su neke razlike. Uvodimo neke nove proizvode, tipa table, i neke graverske stvari, tako da malo kompenziramo taj neki gubitak, ali to je to”, kaže Kocić.

Mnogim firmama prijeti stečaj

Ali, Agencija za privredne registre iznijela je drugačije podatke. U godišnjem izvještaju o poslovanju kompanija naveli su da je privreda Srbije, prvi put od izbijanja ekonomske krize, ušla u zonu profitabilnosti. Dobit je 1,2 milijarde eura, a zaposlenih u privredi je više za 21.360.

U odnosu na gubitak u 2014. godini od milijardu eura, privreda je prošle godine ostvarila dobit od 1,2 milijarde eura. Istovremeno je prvi put u posljednjih šest godina porastao broj zaposlenih u privredi, i to za nešto više od 21.000.

Ali, u Agenciji kažu da u srbijanskoj privredi nisu prevaziđeni problemi dugovanja i kumuliranih gubitaka. Zbog toga što im dugovi nadmašuju vrijednost kapitala, četvrtini od 92.000 kompanija prijeti stečaj ili likvidacija. Do objavljivanja detaljnih izvještaja, najesen, ne zna se o kom broju zaposlenih je riječ.

“Jesu u izuzetno teškoj situaciji, posebno što su oni sada kreditno nesposobni ne mogu da pozajmljuju, osim po izuzetno lošim uslovima, čime zapravo i ne mogu da opravdaju to pozajmljivanje, jer samo prave nove gubitke”, kaže Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Bolji rezultat javnih kompanija

Bolji rezultat su ostvarila i javne kompanije, koje su također poslovale u plusu i koje su, prema podacima Agencije, smanjile troškove i povećale naplatu potraživanja iz prethodnog perioda. I trgovine su prešle u sferu pozitivnog poslovanja prošle godine, ali je nastavljena praksa neredovnog plaćanja dobavljačima.

“Umesto da uzimaju kredite, za koje moraju da plate određenu cenu, oni prosto ne izmiruju obaveze i time se finansiraju besplatno od dobavljača. Šta se dešava dobavljačima, to je logična posledica, jer se oni moraju finansirati da bi obezbedili svoj ciklus proizvodnje”, dodaje Stamenković.

Zbog najave privrednog rasta, u Agenciji za privredne registre očekuju da će kompanije ostati u plusu, jer trenutno nema rizika koji bi ugrozili poslovanje. Ipak, podaci nisu objavljeni za sve kompanije u Srbiji. Čak 30.000 kompanija nije u zakonskom roku podnijelo finansijske izvještaje, pa njihovi podaci nisu ušli u konačnu statistiku. Zbog toga će protiv njih biti podnijete prijave, ali u Agenciji ističu da je uglavnom riječ o mikrokompanijama, čije poslovanje ne utiče na krajnji rezultat.

Izvor: Al Jazeera