Oglasi

Dobavljači žele stabilnost svojih kompanija i Agrokora

Plenković kaže da država želi konsolidaciju poslovanja Agrokora te da ne bira od koga će privatna kompanija tražiti kredite.
Predstavnici najvećih dobavljača Agrokora sastali su se u pokušaju pronalaska rješenja za namirenje dugaPetar Glebov / Pixsell

Predstavnici nekih od najvećih hrvatskih prehrambenih tvrtki, dobavljača koncerna Agrokor, održali su u poslovnoj zgradi Kraša u Zagrebu sastanak na kojem su trebali definirati zajedničke pozicije dok se rješava problem nelikvidnosti u koncernu Agrokor.

Dug Agrokora prema dobavljačima, po javno dostupnim podacima, iznosi oko 16 milijardi kuna (2,16 milijarde eura).

Dobavljači dosad nisu sudjelovali na sastancima vlasnika koncerna Ivice Todorića, predstavnika banaka i hrvatske Vlade oko rješavanja problema zaduženosti Agrokora, zbog čega su iznimno nezadovoljni i zatražili su hitan sastanak s državnim vrhom i bankama, kako bi zaštitili svoje interese.

"Na sastanku je zaključeno da se treba održati stabilnost naših kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji nam je najveći kanal za prodaju na domaćem tržištu", rekao je Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša, nakon sastanka.

Na sastanku su bili predstavnici Vindije, Dukata, Francka, Podravke i Kraša, no ne i Atlantic Grupe.

"Svaki sastanak različitih dionika u situaciji otežanog poslovanja ima logiku i odazvat ćemo se svakom primjerenom pozivu da sudjelujemo u kreiranju rješenja, pod pretpostavkom da je sastanak pripremljen na profesionalan način. To, između ostalog, znači i da nijedan pojedinačni dobavljač nema pravo kalkulirati s pozicijama ostalih dionika u medijima i prejudicirati dogovor, netočno informirajući javnost", objasnio je Srećko Nakić, potpredsjednik Atlantic Grupe nadležan za distribuciju u regiji, u odgovoru portalu Index.

Plenković: Vlada prati situaciju

Dobavljači su se obratili izravno i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, te ruskoj državnoj banci Sberbank, jednom od najvećih vjerovnika Agrokora koji sada vodi glavnu riječ u financijskom restrukturiranju kompanije.

"Hrvatska Vlada u slučaju Agrokora djeluje u interesu gospodarske i financijske stabilnosti zemlje, a želi i konsolidaciju poslovanja tog koncerna", rekao je Plenković novinarima na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo".

Novinare je zanimao Plenkovićev stav o signalima ruskih banaka da bi željele ući u upravljačku funkciju unutar Agrokora.

Odgovorio je kako je Agrokor privatna kompanija od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo i najveći poslodavac jer ima 60.000 zaposlenih u Hrvatskoj i susjednim zemljama te da Vlada vodi dijalog i prati situaciju, a odgovornost je i na vlasniku i menadžmentu.

"Želimo da uz dijalog koji smo imali s nizom vjerovnika Agrokora, a danas će ili sutra ministrica gospodarstva [Martina Dalić] razgovarati s dobavljačima. Razgovaramo i s međunarodnim vjerovnicima. Tražimo rješenje, naravno želimo i priželjkujemo da ono nema nikakvog negativnog utjecaja na stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava", rekao je Plenković.

"Odgovorno se na tom tragu ponašamo i sve što smo do sada učinili ima na umu gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje", dodao je.

'Država je tu da brine'

Upitan može li hrvatska ekonomija ovisiti o događajima u Agrokoru s obzirom na njegov udio u BDP-u, odgovorio je da Vlada radi na tome da održi gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje, a želi i konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja.

Na pitanje u kojoj mjeri država može pomoći, iako se radi o privatnoj kompaniji, odgovorio je da već način na koji Vlada tretira tu temu u proteklih više tjedana, govori o tome da joj je pristupila "izrazito ozbiljno i odgovorno" te da sve njezini potezi vode računa i o stabilnosti kompanije, njenom međunarodnom rejtingu i ocjenama međunarodnih agencija. 

"Država je tu da brine o našim građanima i gospodarstvu i to i radimo", istaknuo je Plenković.

Nije želio odgovoriti je li svejedno, dođe li do preuzimanja Agrokora, tko je preuzimatelj i iz koje države dolazi.

"Nećemo u ovome trenutku o tome razgovarati, jer mislim da ima još jako puno internih stvari koje kompanija mora riješiti", rekao je Plenković.

Upitan može li Hrvatska strahovati od širenja ruskog utjecaja, odgovorio je da Vlada vodi računa o interesima hrvatske države te da nije Vlada birala od koga će kompanija u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite.

Sberbanka ne želi preuzeti Agrokor

Prvi zamjenik direktora ruske Sberbanke Maksim Poletaev rekao je za Bloomberg proteklog vikenda da banka, kao najveći vjerovnik, ne želi preuzeti tvrtku. Banka, kao i drugi vjerovnici, pripremaju tromjesečni plan likvidnosti koji bi trebao biti odobren do utorka, napomenuo je.

Poletaev je rekao kako još ne mogu procijeniti koliko je dodatnog financiranja potrebno, no vjeruju kako se iznos može znatno smanjiti nakon razgovora s glavnim dobavljačima.

Unajmili su stručnjake jer žele razumjeti zašto se tvrtka sa stabilnim poslovanjem suočila s krizom likvidnosti, a nakon što se ta glavna kriza riješi, Sberbanka će razmišljati o mogućnosti dugoročnog restrukturiranja duga Agrokora, prenosi Hina.

"Vjerojatno će imati smisla da prodamo neke dijelove tvrtke koji nisu bitni za temeljno poslovanje, kao i da potražimo investitore s ogromnim iskustvom u toj industriji", rekao je Poletaev.

Agrokor je, pak, u nedjelju poručio da njegova opstojnost nije upitna i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima.

Iz koncerna su naglasili da u tom procesu imaju snažnu podršku svojih ključnih dionika te da će repozicioniranje kompanije omogućiti daljnji razvoj njegovih kompanija, kao i poslovnih partnera odnosno dobavljača.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.