Do ponoći rok za predaju izbornih lista u Srbiji

Opozicija u Srbiji tvrdi da izborni sistem nije demokratski (EPA)

Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) ističe u ponoć, za političke partije i nezavisne liste koje će učestvovati na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 21. juna, javlja Tanjug.

Opoziciona Nova stranka Zorana Živkovića, koja je u koaliciji sa Zelenom strankom, najavila je da će listu predati u podne.

Očekuje se da listu danas preda i Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.

Kako je Tanjugu rečeno u LDP-u, potpisi se skupljaju, lista je sastavljena i najvjerovatnije će biti predana popodne.

Pokret slobodnih građana (PSG) predao je listu u četvrtak.

Grupa građana “1 od 5 miliona” predala je izbornu listu u srijedu uvečer, ali im je Republička izborna komisija dala rok od 48 sati da isprave nedostatke u pogledu pravno valjanih potpisa građana.

Listu su do sada predali Srpska napredna stranka Aleksanda Vučića (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpska radikalna stranka (SRS), Savez vojvođanskih Mađara, Aleksandar Šapić (SPAS), POKS, Ujedinjena demokratska Srbija, Stranka slobode i pomirenja Muamera Zukorlića, Metla 2020, Milan Stamatović (Zdrava Srbija), SDA Sulejmana Ugljanina, Srpska stranka Zavetnici i Narodni blok.

Nešto ranije, 3. juna je istekao i mandat aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, jer su mandati zastupnika potvrđeni 3. juna 2016. godine.

Bojkot izbora

Početkom februara zvanično je počela kampanja opozicije o bojkotu izbora u Srbiji, no dio opozicije u međuvremenu je odlučio da to ipak možda i nije najbolje ideja.

Opozicija u Srbiji, koja je međusobno podijeljena, kritikuje predsjednika Aleksandra Vučića za autokratski način upravljanja državom, optužuju ga za gušenje ljudskih prava kao i za ogroman problem korupcije u zemlji, dok su za izbornih sistem ocijenili da nije demokratski.

Predsjednik Stranke slobode i Pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da je predsjedništvo te partije potvrdilo odluku da se bojkotuju izbori i ona neće biti promijenjena.

“Mislim da ništa neće promeniti ako u Skupštini Srbije sedi 80, 50 ili 20 opozicionih poslanika”, rekao je Đilas.

On je, govoreći na samitu zemalja Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana, rekao da u Srbiji ne postoje uslovi za održavanje fer i poštenih izbora.

Predsjednik Pokreta “Dveri”, Boško Obradović također je potvrdio da će Dveri bojkotovati izbore na svim nivoima, jer su oni prema njegovoj ocjeni nedemokratski, protivustavni i rizični po zdravlje stanovništva.

‘Vučić neće sam otići’

Predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG ) Sergej Trifunović smatra pak kao Aleksandar Vučić neće sam otići sa vlasti, zbog čega misli da bojkot izbora nije dobro rješenje. Odlučio je da izađe na izbore kako bi privukao glasove svih onih ljudi koji se, kako je rekao, “možda i s pravom plaše bivših činilaca vlasti, dakle i Đilasa, i Jeremića i Tadića, koju su tu”.

“Neko od njih očigledno ima agendu da se vrati na vlast tako što  će sačekati da Vučić onemoća […] mislim da se to neće desiti”, rekao je Trifunović za Al Jazeeru.

Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića također je dala odobrenje svim svojim odborima, koji u kratkom roku mogu da ispune potrebne uslove, da izađu na lokalne izbore.

Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da bude formiran do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni, nakon čega Republička izborna komisija ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate.

Izbori: Al Jazeera i agencije