Do novih izbora Istanbulom će upravljati guverner

'Uvjeren sam da je na izborima u Istanbulu bilo organizirane korupcije i neregularnosti', kaže Erdogan (EPA)

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya imenovan vršiteljem dužnosti gradonačelnika Istanbula, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Turske.

U priopćenju, na koje se poziva Anadolija, podsjeća se kako je Vrhovno izborno povjerenstvo Turske u ponedjeljak odlučilo poništiti lokalne izbore u Istanbulu te odredilo da se ponovno održe 23. lipnja.

Dok ne bude poznato ime novog gradonačelnika Istanbula, tu će dužnost obavljati guverner tog grada.

Vrhovno izborno povjerenstvo Turske većinom je glasova (7:4) prihvatilo žalbu Stranke pravde i razvoja (AKP), koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu, održanim 31. ožujka.

Erdogan: Korak koji će ojačati demokratiju

Oglasio se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji odluku vrhovnog izbornog tijela o ponavljanju izbora u Istanbulu smatra “značajnim korakom u jačanju demokracije u Turskoj”.

“Odluku koja će osigurati uklanjanje sjene s izbora u Istanbulu vidim kao značajan korak koji će ojačati našu demokraciju”, rekao je on tokom obraćanja Klubu zastupnika vladajuće stranke u Parlamentu.

“Uvjeren sam da je na izborima u Istanbulu bilo organizirane korupcije i neregularnosti”, kaže Erdogan.

Novi gradonačelnik Istanbula iz redova oporbe Ekrem Imamoglu nazvao je “izdajom” odluku izbornog povjerenstva o poništenju njegova izbora na čelo grada.

Imamoglu: Zajedno ćemo opet pobijediti

“Oni koji u ovoj zemlji donose odluke možda su počinili izdaju. No, mi nikad nećemo odstupiti – zadržite nadu”, rekao je.

Imamoglu je pozvao svoje pristaše da se ne predaju, poručivši da će zajedno pobijediti.

U utorak sesastao s čelnicima oporbe kako bi osmislili strategiju nakon najnovije odluke izbornog povjerenstva o poništenju izbora u Istanbulu.

Također će se u Ankari sastati sa šefom svoje Republikanske narodne stranke (CHP) Kemalom Kilicdarogluom i čelnikom stranke Desnica Meralom Alsenerom.

Izvor: Agencije