Do manje kirije Japanke dolaze i dijetom

Uvodeći mnoge inovacije u raznim sferama života, Japanci su to nedavno uradili i na tržištu nekretnina tako što se prilikom iznajmljivanja nekog prostora visina mjesečne rente definira prema kilaži stanara.

Dok se svugdje u svijetu mjesečna najamnina stana određuje prema veličini prostora ili njegovoj uređenosti, u Japanu se jedan stanodavac odlučio za novi trend koji je već dobio naziv – dijeta za kiriju.

U novom trendu na japanskom tržištu nekretnina pravila su jednostavna – koliko kilograma, toliko novaca, pa za svaki kilogram kojeg stanar dobije ili izgubi najamnina varira za tisuću jedna, što je blizu sedam i pol eura.

“Budući da je renta manja ako izgubite na težini, zaključili smo da će osobe s viškom kilograma poželjeti da stanuju baš ovdje. Ispostavilo se da dolaze osobe koje su već u dobroj formi i koje sad imaju veći motiv da zadrže dobru liniju”, kaže Mari Kataoka iz tvrtke za iznajmljivanje nekretnina koja je došla na inovativnu ideju.

Kuća za iznajmljivanje je bazirana na principu zajedničkih prostora, a za sada u njoj žive samo žene, njih 20. Svaka ima svoju sobu, ali ostali prostori – poput garderobe, kupaonice ili fitness dvorane su zajednički.

Renta se smanjuje gubitkom kilograma

Chika Matsubara po novom modelu živi već dva mjeseca i tvrdi kako njeno dosadašnje iskustvo nije moglo biti bolje.

“Bila sam zabrinuta jer nikad nisam živjela sama. Onda sam našla ovu zajedničku kuću. Tu živim s još nekoliko ljudi, tako da je manje stresno. I renta se smanjuje ako izgubim na kilaži. To je kao da ubijete dvije muhe jednim udarcem”, kaže Matsubara.

U novom domu postoji i zamka, jer stanari na raspolaganju imaju neograničene zalihe čipsa i gaziranih sokova. Uprava tvrdi kako to nije pokušaj da svoje stanare udebljaju kako bi im povisili rentu, nego da na taj način jačaju njihovu otpornost slatkom iskušenju, no neke od stanarki, poput Yuko Maede, često pokleknu.

“Bitno je da se izgube kilogrami, ali je teže skinuti masnoću sa nekih mjesta kao što su noge. Zato povremeno volontiram u jednom salonu ljepote, a zauzvrat dobijem tretmane poput limfne drenaže ili tretman za uklanjanje celulita. Tako održavam izgled”, hvali se Maeda.

Pojedini kritičari uvjeravaju kako se iz ove kuće šalju pogrešni signali o izgledu i zdravlju, jer jedna od četiri žene u Japanu u 20-im godinama pati od neuhranjenosti. Stanodavci im odgovaraju kako tako ne ohrabruju svoje stanare na gubljenje kilograma, nego samo na njihovo održavanje.

Izvor: Al Jazeera