Oglasi

Do kraja stoljeća na Jadranu češće poplave, ali i požari

Sve bi učestalije bile poplave ali bi se zbog porasta temperature mogla produžiti turistička sezona.
Prema procjenama, u Splitu bi, na primer, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podrumaIlustracija/Pixsell/Nel Pavletić

Nivo Jadranskog mora mogao bi se do kraja ovog stoljeća povećati i do jednog metra, što se može negativno odraziti na priobalna područja, istaknuto na tribini u Splitu o temi "Klimatske promjene: Šta se događa s Jadranskim morem?".

"Postoji procjena da bi se do 2100. mogao za pola metra do metra podići nivo mora u svijetu, a tako i Jadrana. Porast nivoa mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra", rekao je na tribini Ivica Vilibić, naučni savjetnik s Instituta za okeanografiju i ribarstvo, prenio je portal Index.hr.

Prema tim procjenama, u Splitu bi, na primjer, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u decenijama, a u budućim decenijama udari talasa prouzrokovat će veće štete, jer će se događati na višem nivou mora.

Pozitivan utjecaj na turizam

"Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, nivo mora će lagano ići gore pa će nevrijeme imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tome i onda se dogadaju štete", rekao je Vilibić.

Ocijenio je pritom da su obale "preizgrađene". Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi "malo dalje od obale."

"Međutim, klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona", rekao je Vilibić.

Po njegovim riječima, zbog porasta temperature požari će biti učestaliji, posebno priobalnim područjima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.