Oglasi

Do izbora: Austriju će voditi ekspertska vlada

Predsjednik Alexander Van der Bellen otpustio je ministra policije i prihvatio ostavke ostalih ministara iz Stracheove Slobodarske partije.
Predsjednik Van der Bellen (lijevo) je rekao da je dao nalog kancelaru Kurzu (desno) da pronađe eksperte za nove ministre, kako bi ih on imenovaoEPA

Predsednik Austrije Alexander Van der Bellen, na zahtev kancelara Sebastiana Kurza, otpustio je ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), a Kurz je najavio da će Austrija dobiti prelaznu ekspertsku vladu.

Kickl je prvi ministar u istoriji Austrije koji je otpušten iz jedne vlade.

Kancelar Kurz zatražio je od predsednika Austrije otpuštanje ministra Kickla, jer smatra da ne može biti na čelu ministarstva policija koje treba da vodi istragu u slučaju afere oko doskorašnjeg šefa Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinza-Christiana Strachea, vezano za video snimke, u kojima već bivši vicekancelar jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Bellen je saopštio da je prihvatio predlog Kurza za otpuštanjem Kickla, da je prihvatio i zahtev za ostavkom ministara i državni sekretar iz redova FPO, a da je ministarka inostranih poslova Karin Kneissl najavila da nastavlja rad.

Kneissl je u vladu ušla preko FPO, ali kao nestranačka ličnost ona ne podleže odlukama stranačkih tela.

Na nepoznatom terenu

 „Ovih dana kročili smo na nepoznate terene. Nikada se ovako nešto nije dogodilo u Austriji, a čini mi se da ne treba da postoji zabrinutost, jer se ovih dana pokazala sva elegancija i lepota našeg Ustava. Svaki korak koji se sada preduzima je predviđen Usavom i ja ću paziti da on bude poštovan. Moja je želja da se sve što se bude dešavalo u prelaznom periodu do izbora bude na dobrobit građana“, objasnio je Van der Bellen, dodajući da delotvornost države mora biti obezbeđena.

Preneo je da je dao nalog kancelaru da pronađe nove ministre, kako bi ih on imenovao.

Te ličnosti, kako je istakao, koji će voditi državu u prelaznoj fazi, treba da budu eksperti kako bi se vrailo poverenje građana u politiku.

„To moraju biti nadpartijski priznate osobe, od integriteta. Svaki predlog ću lično proveriti i sa svakim obaviti razgovor“, najavio je on.

Austrijski predsednik je rekao da je time preduzet prvi korak za izlazak iz krize koja je nastala na osnovu neprihvaljitvog ponašanja pojedinih na Ibici.

Ukazao je da je imao razgovore sa predstavnicima parlamentarnih partija i da su oni bili konstruktivni, te da su svi istali da im je važna stabilnost zemlje do prevremenih izbora.

„To će barem jedna zajednička osnova, a za dalje će biti potreban koncenzus. Potrebno je vratiti dijalog među demokratski izabranim predsztavnicima, da jedni drugima prilazimo, i da na kraju donosimo državničke odluke“, poručio je šef austrijske države.

Pojedine opozicione stranke, među kojima i najveća - Socijaldemokratska partija (SPO) najavile su da će u parlamentu zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi Kurza.

Neophodna transparentna istraga optužbi

Van der Bellen, upitan da li smatra da će vlada opstati nakon sednice parlamenta u ponedeljak, gde će biti reči o poverenju, istakao je da očekuje da će poslanici sve obazrivo izvagati i tako se ophoditi prema situaciji, a prema današnjem stanju očekuje da će nova prelazna vlada ostati do izbora.

Kancelar Kurz je rekao da je ovo izazovno vreme, koje je međutim savladivo.

Ukazao je da ga je afera, zbog koje su usledile ostavke, nakon čega je moralo doći i do prekida koalicije, stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svetu.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodna transparentna istraga svih optužbi i uspostavljanje stabilnosti.

To sve, kako ističe, može najbolje funkcionisati sa delotvornom vladom.

"Dobio sam nalog nakon ostavki i otkaza ministru da popunim te funkcije sa ekspertima. Radi se o prelaznoj vladi u kojoj će biti stručne ličnosti", naglasio je Kurz.

Austrijski kancelar je najavio da će još tokom današnjeg dana proslediti predsedniku svoje predloge, te objasnio da se radi o aktuelnim i bivšim visokim državnim službenicima.

"Mislim da je ovaj korak važan da bi se osigurala stabilnost u Austriji, ali i da bi Austrija u EU ostala delotvorna, jer vlada ma odgvornost kako za Austriju tako i za EU", podvukao je on.

Na brojna pitanja novinara, koja su po prvi put bila dozvoljena od izbijanja afere koja je dovela do rušenja koalicije, Kurz je rekao da prelazna vlada vršiti dužnost do uspostavljanja nove.

Upitan da li će u utorak biti na sednici EU, pošto se u ponedeljak glasa nepoverenje njegovoj vladi, Kurz je odgovorio da se niko u telima EU od njegovih kolega neće čuditi ako dođe, ali da bi se mnogi čudili da na sastanak ne dođe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.